Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Tshadin presidentti kuoli taistellessaan kapinallisryhmiä vastaan

Keski-Afrikassa sijaitsevassa Tshadissa presidentti Idriss Deby Itno on kuollut kapinallisryhmiä vastaan käydyissä taisteluissa saamiinsa vammoihin, kertoi maan armeija tiistaina.

68-vuotias presidentti ehti pitää valtaa maassa kolmen vuosikymmenen ajan. Maanantaina hänet oli julistettu vaalivoittajaksi jo kuudetta kertaa.

Armeijan mukaan Deby haudataan perjantaina.

Kapinallisten hyökkäys alkoi reilu viikko sitten sunnuntaina vaalien yhteydessä. Maanantaina armeija julisti saaneensa "suuren voiton" tapettuaan kahdeksan päivän aikana 300 kapinallistaistelijaa ja menetettyään itse viisi taistelijaa.

Pian kuolinuutisten julkistamisen jälkeen armeija ilmoitti, että valtaan astuu nyt presidentin pojan, 37-vuotiaan Mahamat Idriss Deby Itnon, johtama sotilasneuvosto.

Rautaisella otteella maata hallinnut presidentti oli paimenen poika, joka nousi valtaan armeijan kautta. Viimeisimmissä vaaleissa hän lupasi tuoda maahan rauhaa ja turvallisuutta, mutta lupauksia vaimensi kapinallisten hyökkäys. Hyökkäyksen myötä esimerkiksi Yhdysvallat määräsi osan suurlähetystönsä henkilöstöstä pois maasta ja varoitti mahdollisista väkivaltaisuuksista pääkaupungissa N'Djamenassa.

17 miljoonan asukkaan Tshad kuuluu maailman köyhimpiin maihin, vaikka sillä on mittavat öljyvarannot.

Taistelut yleisiä

Taistelut hallituksen joukkojen ja kapinallisten aseryhmien välillä ovat Tshadissa melko yleisiä. Tuoreimmassa hyökkäyksessä FACT-kapinallisryhmä kertoi vallanneensa useita armeijan varuskuntia Tshadin pohjoisosassa Saharan autiomaassa lähellä Libyan ja Nigerin rajoja. FACT pitää majaansa Libyassa, jossa se on tehnyt yhteistyötä Libyan itäosaa hallitsevan sotapäällikkö Khalifa Haftarin kanssa.

Entinen siirtomaaisäntä Ranska on tukenut vuosien varrella Debyn hallintoa aseellisesti taistelussa kapinallisia vastaan, sillä Deby on lännen liittolainen taistelussa jihadisteja vastaan Pohjois- ja Länsi-Afrikassa.

----

Juttua on korjattu klo 15.28 uutistoimisto AFP:n muutettua muotoiluaan: Presidentti on kuollut taistelussa saamiinsa vammoihin, ei taistelukentällä.