EU:n ulkoministerit keskustelevat Ukrainasta ja Navalnyista – ykkösdiplomaatin mukaan suhteet Venäjään eivät ole parantumassa

Euroopan unionin ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan suhteet Venäjään eivät ole parantumassa, vaan jännitteet ovat kiristymässä. EU:n ulkoministerit keskustelevat tänään videokokouksessaan monista Venäjään liittyvistä aiheista.

Borrellin mukaan EU vetoaa Venäjään, että maa vetäisi joukkonsa pois Ukrainan rajalta. Ulkoministerit keskustelevat tänään videokokouksessaan myös Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

Venäjä on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan Itä-Ukrainan konfliktialueen lähellä sekä Krimin niemimaalla.

– (Ukrainan rajalla) tilanne on hyvin vaarallinen, Borrell kommentoi ennen kokouksen alkua.

Vakava huoli Navalnyista

Borrell toisti myös huolensa vangitun venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tilanteesta. Borrellin mukaan Venäjällä on vastuu Navalnyin terveydestä.

EU on jo ottanut kantaa Navalnyin huolestuttavaan tilanteeseen ja viestittänyt Venäjälle, että Navalnyin on saatava tarvitsemaansa lääketieteellistä hoitoa.

Navalnyi on ollut yli kaksi viikkoa syömälakossa ja vaatinut kunnollista lääkärinhoitoa selkäkipuihin sekä raajojen tunnottomuuteen. Lääkärit ovat varoittaneet, että Navalnyin sydän voi pettää hetkellä minä hyvänsä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi eilen STT:lle, että olisi "hyvin shokeeraava uutinen", jos Navalnyi menettäisi henkensä.

– Hänellehän ei ole määrätty kuolemanrangaistusta mistään hänen tekemisistään, mutta jos hoidon puute johtaa siihen, että henkilön henki vaarantuu, kertoo se tietysti aika karua kertomaa suhtautumisesta Navalnyiin Venäjän viranomaisten taholta ja siitä, että hänelle ei ole annettu tarvittavaa apua, Haavisto sanoi eilen.

Haavisto edustaa Suomea tämänpäiväisessä ulkoministerikokouksessa. Kokouksen aihelistalla on myös Tigrayn-konflikti Etiopiassa, ja Haaviston on määrä kertoa kollegoilleen tuoreimmasta matkastaan alueelle.

Tshekki kertoo vakoojaepäilyistä

Tshekin sisäministeri ja ulkoministerin tointa väliaikaisesti hoitava Jan Hamacek on ilmoittanut kertovansa EU-kollegoilleen maansa päätöksestä karkottaa venäläisdiplomaatteja.

Karkotetut diplomaatit ovat Tshekin mukaan Venäjän sotilastiedustelun (GRU) ja Venäjän ulkomaantiedustelun (SVR) vakoojia.

Tshekin mukaan on olemassa todisteita, jotka yhdistävät GRU:n upseerit ammusvarikon räjähdykseen Tshekissä vuonna 2014. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistä.

Vastalauseena Tshekin karkotuksille Venäjä on ilmoittanut karkottavansa 20 työntekijää Tshekin Moskovan-suurlähetystöstä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut