Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tutkii Huoltovarmuuskeskukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää petosta – 1,3 miljoonan euron maksu epäillään ohjatun väärälle tilille

Helsingin poliisi tutkii Huoltovarmuuskeskukseen (HVK) kohdistunutta epäiltyä törkeää petosta. Kyse on 1,3 miljoonan euron suojahansikastilauksesta.

HVK:n mukaan on mahdollista, että tavarantoimittajan työntekijänä esiintynyt taho ohjasi maksun väärälle tilille. Maksusta saatiin HVK:n mukaan jäädytettyä merkittävä osa ja HVK:n tilille on palautettu yli miljoona euroa.

– HVK:lle ei ole syntynyt tilanteessa taloudellista vahinkoa. Asiaa on selvitetty ripeästi ja hyvässä yhteistyössä HVK:n, tavarantoimittajan, poliisin ja pankkien kesken, sanoo tiedotteessa Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja Rain Mutka.

Tilatut terveydenhuollon käytössä tarvittavat suojainhansikkaat HVK kertoo saaneensa normaalisti.

Poliisin mukaan HVK tilasi 50 miljoonaa suojahansikasta ulkomaalaiselta yhtiöltä viime joulukuun alussa. Tilauksen jälkeen HVK sai laskutukseen liittyviä puheluita ja viestejä, ja maksoi kolme laskua tammikuun alussa.

– Maksun jälkeen tuli ilmi, että viestit maksusta eivät olleet tulleet oikealta yhtiön edustajalta. Joku oli ilmeisesti ottanut yhteyttä yrityksen edustajan nimissä. Maksu hansikkaista ohjautui näin ollen väärälle ulkomailla olevalle pankkitilille, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Sampsa Marttila Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että ulkopuolinen taho on saanut haltuunsa luottamuksellista tietoa HVK:n tilauksesta ja siihen liittyvästä maksuliikenteestä.

HVK on poliisin mukaan aiemmin käynyt ongelmitta kauppaa kyseisen suojahansikastoimittajan kanssa.

STT:n tavoittama tutkinnanjohtaja Marttila sanoo, että esitutkinta on niin alkuvaiheessa, ettei sitä voi tämän enempää kommentoida.

HVK:n maskikaupat poliisitutkinnassa

HVK:n epäillään joutuneen huijauksen uhriksi aiemminkin. Viime keväänä kävi ilmi, että se oli tilannut suojamaskeja noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä.

HVK:n mukaan Sarmasteen toimitus poikkesi tilatusta. Maskit eivät HVK:n mukaan soveltuneet sairaalakäyttöön, ja se teki kaupasta tutkintapyynnön. Sarmasteen mukaan tilauksessa ei edes pyydetty sairaalatason maskeja. Jylhän tilaus taas jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti Jylhälle siirretyt rahat.

Tallinnalainen valitustuomioistuin päätti viime viikolla alemman oikeusasteen tavoin, että HVK:lla oli perusteet purkaa kauppa Jylhän kanssa, koska tämän yritys ei pystynyt toimittamaan kasvosuojaimia sovitun määräajan mukaisesti. Käräjäoikeuden aiemman päätöksen mukaan rahat jäädyttäneessä pankissa heräsi epäilys rahanpesusta, kun pienen yrityksen tilille ilmaantui huomattavan suuri summa. Lisäksi Jylhä oli oikeuden mukaan aiemmin valehdellut veroviranomaisille.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee asiassa törkeää petosta ja törkeää rahanpesua. Poliisi ei ole vahvistanut epäiltyjen nimiä, mutta Sarmaste on kertonut olleensa pidätettynä ja kiistävänsä rikosepäilyt. Jylhää oikeusasioissa edustava Kari Uoti on sanonut aiemmin, ettei Jylhä ole rikoksesta epäiltynä asiassa.

KRP epäilee asiassa myös luottamusaseman väärinkäyttöä HVK:ssa.