Maanantaina matalapaine pyyhkäisee Suomen yli – luvassa vesi- ja lumisadetta, Kaakkois-Suomessa lämpimintä

Tulevalle viikolle on luvassa matalapainetta ja lämpimiä kevätsäitä.

Suomen ylle nousee sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Euroopasta saapuva sadealue, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuominen. Maanantain mittaan rintama liikkuu kohti pohjoista.

Tuomisen mukaan myös maan länsiosassa saadaan lumisateita maanantain ja sunnuntain välisen yön aikana. Päivällä sateet saataneen Etelä- ja Länsi-Suomessa pääosin vetenä, mutta suunnilleen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun päällä vesisade muuttuu lumisateeksi. Esimerkiksi Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Kainuussa on maanantaina lumisateen takia voimassa varoitus huonosta liikennesäästä.

Maanantai-illan aikana lumisateet saavuttavat Etelä-Lapin, mutta Pohjois-Lapissa lumisateita on luvassa vasta tiistai-iltana.

Lämpötilat voivat nousta Etelä-Suomessa paikoitellen yli kymmenen asteen

Maanantaista on tulossa etenkin Etelä-Suomessa kohtuullisen lämmin päivä, sillä päivän ylimmät lämpötilat ovat kahdeksan ja kahdentoista plusasteen välillä.

– Kaakossa tulee olemaan Suomen lämpimimmät lukemat, sanoo Eveliina Tuominen.

Ihan itärajan tuntumassa lämpötila voi nousta jopa neljääntoista plusasteeseen.

Varsinkin loppuviikkoa kohden sää on laajasti poutainen ja aurinkoinen.

Myös yölämpötilat ovat paikoitellen plussan puolella, mutta pakkasöitäkin on vielä tulossa.

Lunta on paikoin tavanomaista vähemmän

Tällä hetkellä Etelä- ja Länsi-Suomi ovat menettäneet lumihankensa, mutta valtaosa Suomesta on vielä hankien peittelemä. Pitkäaikaisiin tilastoihin verrattuna lunta on tavanomaisen verran tai sitä vähemmän. Tuomisen mukaan lunta on tavanomaista vähemmän niin Lapissa kuin Etelä-Suomessa.

Lumen sulamisen voi olettaa jatkuvan ensi viikolla. Tuomisen mukaan satava höttöinen lumi voi jopa edesauttaa lumen sulamista, kun höttölumi läpäisee hangen jäisen pinnan läpi ja sulattaa kovaa pintakerrosta.

Pelastuslaitos tiedotti sunnuntaina, että myös jäät heikkenevät nyt nopeasti.

– Jos jäälle lähtee, niin kannattaa olla tietoinen jään paksuudesta, että tietää kuinka paksulla jäällä tallustaa, kommentoi myös Eveliina Tuominen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut