Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Media: Biden julistamassa uusia määräyksiä aseväkivallan hillitsemiseksi Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on julistamassa uusia määräyksiä, joiden tavoitteena on hillitä maan aseväkivaltaa, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Politiikan lehdet Politico ja Hill kertovat, että presidentin toimeenpanomääräykset kiristävät tietyntyyppisten aseiden kauppaan liittyvää sääntelyä.

Politicon mukaan tähtäimessä olisivat erityisesti niin kutsutut aaveaseet (engl. ghost guns). Termillä tarkoitetaan kotikutoisia ampuma-aseita, jotka on valmistettu erillisistä osista ja joilla ei ole valmistajan sarjanumeroa. Viranomaiset eivät voi jäljittää tällaisia aseita rikostutkinnoissa.

Politicolle puhuneiden lähteiden mukaan presidentin määräyksen myötä aaveaseiden rakennusosien ostajilta edellytettäisiin jatkossa taustatarkastuksia.

Muiden mahdollisten määräysten sisällöstä ei ole vielä varmuutta. Etukäteen on spekuloitu esimerkiksi sillä, että presidentin määräyksillä voitaisiin rajoittaa muun muassa parisuhdeväkivallasta tuomittujen mahdollisuuksia ampuma-aseiden hankintaan.

Presidentti pyrkii terhakoitumaan

Vaalikampanjansa aikana Biden lupasi puuttua aseväkivallan ongelmaan heti ensimmäisenä päivänään virassa. Presidenttiä toimettomuudesta arvostelleet turhautuivat entisestään, kun Yhdysvalloissa koettiin Bidenin kaudella jälleen uusia joukkoampumisia Coloradossa, Georgiassa ja Kaliforniassa.

Nyt Biden pyrkii vauhdittamaan aseväkivallan estämistä.

– Presidentti ei odota asiassa kongressin ratkaisuja, vaan hallinto aloittaa omat toimensa ensin, hallinnon edustaja David Chipman kertoi medialle.

Bidenin odotetaan nimittävän Chipmanin vaikutusvaltaisen viraston ATF:n johtoon. Oikeusministeriön alainen ATF vastaa muun muassa aseiden ja räjähteiden valvonnasta.

Hill-lehden mukaan oikeusministeriön on määrä julkaista ensimmäinen kattava tuliaseiden salakuljetusta koskeva raportti Yhdysvalloissa sitten vuoden 2000.