Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

47-vuotiaalle miehelle syytteet yli 40 poikaan kohdistuneista seksuaalirikoksista – laajassa kokonaisuudessa useita kymmeniä epäiltyjä rikosnimikkeitä, mies ollut vangittuna viime kesästä lähtien

Syyttäjät ovat nostaneet 47-vuotiasta miestä vastaan syytteet yhteensä 45 lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Epäiltyjä rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapito ja seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta.

Laajassa tekokokonaisuudessa on yhteensä useita kymmeniä rikosnimikkeitä.

Syyttäjälaitoksen mukaan kokonaisuuden käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuun puolivälissä ja se pidetään suljetuin ovin.

Syytetty on vangittu heinäkuussa 2020, ja hän on ollut siitä lähtien tutkintavankeudessa. Mies on tuomittu myös aiemmin samankaltaisista teoista.

Tutustui eri puolilta Suome a oleviin uhreihinsa netissä

Helsingin poliisi kertoi aiemmin, että laajan seksuaalirikossarjan asianomistajat ovat 13–17-vuotiaita poikia. Uhrit ovat kotoisin eri puolilta Suomea, ja rikoksista epäillyn miehen epäillään syyllistyneen rikoksiin Helsingin lisäksi myös muualla Suomessa.

Poliisi kertoi, että mies tutustui poikiin netin kautta. Poliisin mukaan hän on tietoisesti etsinyt itselleen alaikäisiä uhreja. Tapaamiset ovat tapahtuneet epäillyn asunnossa, toimistossa, autossa tai metsässä

Poliisi on kuvannut epäillyn tekijän toimintaa ammattimaiseksi, systemaattiseksi ja häikäilemättömäksi.

Poliisin mukaan rikoskokonaisuuden teot alkoivat syksyllä 2017 epäillyn vankilassaolon aikana. Epäiltyjä tekoja tapahtui kiinniottohetkeen saakka.

Poliisi ei ole kommentoinut, miten epäilty on voinut tehdä rikoksia vankilassa ollessaan.

Taustalla aiempia vankeustuomioita

Vuonna 2013 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmenen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen teini-ikäisiin poikiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. 13–17-vuotiaita uhreja oli 40 eri puolilla Suomea.

Tuomion mukaan mies syyllistyi muun muassa raiskaukseen, useisiin törkeisiin ja perusmuotoisiin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin sekä seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta.

Oikeuden mukaan mies etsi nuoria poikia seksisuhteisiin jatkuvasti ja suunnitelmallisesti. Myöhemmin hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion pääosin ennallaan.

Mies tuomittiin jo vuonna 2006 käräjäoikeudessa samantyyppisistä rikoksista 3,5 vuodeksi vankeuteen. Hovioikeus oli tuomiossaan vuonna 2007 samoilla linjoilla. Tuolloin miehellä oli kymmenkunta uhria.