Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTV:n hallintojohtajan on pitänyt hyväksyä Yli-Viikarin kohumatkat etukäteen, määrittelee viraston taloussääntö

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) taloussäännön mukaan pääjohtajan menot hyväksyy hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja. Tehtävässä on toiminut elokuusta lähtien Tuula Sandholm.

Sandholm kertoo STT:lle, että hän ei ole omana aikanaan huomannut pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin laskuissa mitään epäselvyyksiä. Hänen mukaansa se, että alainen hyväksyy pääjohtajan laskut, on virastoissa normaali käytäntö.

– En pidä järjestelyä mitenkään poikkeuksellisena enkä ongelmallisena, Sandholm sanoo.

Menon hyväksyjän on varmistuttava siitä, että menot on tarkastettu, ne ovat laillisia ja että laskussa on tarvittavat selvitykset ja liitteet. Virkamatka perustuu taloussäännön mukaan etukäteen hyväksyttyyn matkamääräykseen, jollaisena toimii matkasuunnitelma.

Virkamatkan tekijällä pitää olla taloussäännön mukaan hyväksytty matkamääräys tai matkamääräyksen antajalta saatu lupa ennen matkaan liittyvien matkustuspalvelujen tilaamista tai osallistumismaksujen maksamista etukäteen. Pääjohtajalle matkamääräyksen antaa hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja.

Esimerkiksi Yle kertoi viime syksynä, että Yli-Viikari oli matkustanut pelkästään vuonna 2019 yhteensä 55 000 eurolla ja vuonna 2018 yhteensä 65 000 eurolla veronmaksajien piikkiin. Osa matkoista suuntautui kalliisiin kaukokohteisiin esimerkiksi seminaareihin. Ilta-Sanomat taas on kertonut, että Yli-Viikarille on ostettu vuosina 2018–2020 kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin yhteensä reilulla 4 700 eurolla.

Sandholmia on edeltänyt tehtävässä ainakin VTV:n nykyinen lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen, joka toimi hallintojohtajana vuodesta 2004 maaliskuun loppuun 2019 asti. Hän ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

STT ei toistaiseksi ole saanut vahvistusta sille, kuka laskuja on hyväksynyt maaliskuun 2019 ja elokuun 2020 välisellä ajalla, eikä tietoa siitä, onko Yli-Viikarin kanssa käyty keskustelua esimerkiksi matkojen tarpeellisuudesta.

Toimikausi päättymässä vuodenvaihteeseen

VTV:n tehtävänä on valvoa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä muun muassa puolue- ja vaalirahoitusta. Virasto toimii eduskunnan alaisuudessa.

Eduskunnan täysistunto nimitti Yli-Viikarin tehtävään yksimielisesti syksyllä 2015. Hän on toiminut VTV:n pääjohtajana vuoden 2016 alusta. Pääjohtajan toimikausi kestää kuusi vuotta, eli Yli-Viikarin kausi on päättymässä tähän vuoteen.