Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Olkiluoto 3:n ydinpolttoaineen lataus alkoi – kestää noin viikon

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön polttoaineen lataus alkoi tänään, kertoo ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO).

Polttoaineen lataus kestää noin viikon. Latauksen jälkeen seuraavien kuukausien aikana jatketaan kunnossapito- ja viimeistelytöitä sekä tehdään testauksia.

TVO:n mukaan tärkein edessä oleva testi on kuumakoe, jossa reaktori- ja turbiinilaitosta testataan käyttöä varten. Kokeissa tehdään eri paine- ja lämpötilatasoilla kymmeniä testejä. Edellinen kuumakoe tehtiin vuonna 2018.

Säteilyturvakeskus (STUK) myönsi Olkiluodon kolmosreaktorille polttoaineen latausluvan perjantaina. STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

Myös ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on STUKin mukaan järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

Eurajoelle Satakuntaan valmistuva Olkiluoto 3 on STUKin mukaan polttoaineen latauksen alkamisesta lähtien käytössä oleva ydinvoimalaitos. Samalla laitoksen valvonta muuttuu käytössä olevan ydinvoimalaitoksen valvonnaksi.

Olkiluoto 3:n sähköntuotannon on määrä alkaa lokakuussa ja säännöllisen sähköntuotannon ensi vuoden helmikuussa.

Lukuisista viivästymisistä kärsinyt Olkiluoto 3 käynnistyy yli vuosikymmenen myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Alun perin yksikön piti valmistua vuonna 2009.