Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naantaliin halutaan bio- ja kiertotalouskeskittymä ovensa sulkevan öljyjalostamon korvaamiseksi – jatkokehittelyssä mukana Fortum ja jalostamonsa lakkauttava Neste

Varsinais-Suomeen Naantaliin kehitetään bio- ja kiertotalouden keskittymää öljy-yhtiö Nesteen jalostamotoiminnan päättyessä kaupungissa. Tämän kuun loppuun mennessä päättyvän jalostamotoiminnan myötä Naantalista katoaa 230 työtehtävää.

Työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta Naantalin teollista tulevaisuutta selvittänyt Patrian hallituksen puheenjohtaja Panu Routila asettaa tavoitteeksi, että alueelle tulevat yhtiöt työllistäisivät enemmän kuin Nesteellä on alueella ollut työntekijöitä.

Routilan mukaan hankeaihioita on tällä hetkellä useampia. Ne koskevat esimerkiksi biojalostamotoimintaa, puhdasta vetyä ja teollisuuden purku- ja puhdistustöitä.

– Uutta yritystoimintaa alueella voisi olla loppusyksystä, Routila arvioi aikataulua.

Jatkokehityksessä on ministeriön mukaan kymmenkunta yritystä, joista nimetään Neste ja Fortum. Routilan mukaan osa hankkeista on edennyt kehityksessä jo pitkälle.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kiitteli Naantalissa virinnyttä "tekemisen ilmapiiriä" alueen suuren työllistäjän ilmoitettua toimintojen alasajosta. Lintilän mukaan alueen kyky palautua ja luoda uutta yritystoimintaa on hyvä.

– Hallitus on myös osoittanut Naantalin alueen äkilliseen rakennemuutostilanteeseen 200 000 euroa aluekehitysrahaa ja 400 000 euroa yritystukivaltuutta. Vipuvaikutus on vielä huomattavasti suurempi, kun tähän lisätään alueen ja yritysten panostukset, ministeri Lintilä sanoi.