Turun ja Helsingin johtohahmoista rokotusjärjestyksen muuttamiseen olisi syytä – Suomessa todettu miltei 900 uutta koronatartuntaa

Turun kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan rokotuksia kannattaisi priorisoida. MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

Pertti Mattila / STT

Sekä Turun kaupunginjohtaja että Helsingin pormestari kannattavat rokotusjärjestyksen muuttamista siinä vaiheessa, kun riskiryhmät ovat saaneet koronarokotteen.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) sanoo, että koronarokotuksia on syytä keskittää Suomen vaikeimmille epidemia-alueille viimeistään sitten, kun riskiryhmät on koko maassa rokotettu. Arve kommentoi esiin noussutta ehdotusta rokotusjärjestyksen muuttamisesta STT:lle lauantaina, päivä sen jälkeen kun poliisi aloitti Turussa kansainvälisten opiskelijoiden karanteenin ja eristyksen valvonnan.

– Olen samaa mieltä kuin Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) siitä, että pandemian pahimmin vaivaamilla alueilla pitäisi kiirehtiä rokottamista. On syytä muistaa, että koronatilanne on ollut Turussa vaikea jo ennen tätä opiskelijoiden laajaa tartuntarypästä, kaupunginjohtaja sanoi.

Muitakin rokotuksia priorisoitu

Arve myöntää, että rokotusjärjestyksen muuttaminen on vaikea asia. Hän kuitenkin painottaa, että osassa maata tartuntamäärät ovat paljon pienempiä kuin pääkaupunkiseudulla ja Turun seudulla.

– Suomessa on jo esimerkki rokotusten priorisoinnista. Puutiaisaivokuumeen rokotus on ilmainen niillä seuduilla, joilla tuota tautia esiintyy paljon. Muualla maassa rokotus on maksullinen. Sielläkin on mahdollisuus sairastua puutiaisaivokuumeeseen, mutta riski on pienempi, Arve vertaa.

Myös Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) suhtautuu myönteisesti rokotusjärjestyksen muuttamiseen tartuntojen yleisyyden mukaisesti sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu. Vapaavuori otti asiaan kantaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

– On hyviä perusteita ajatella, että alueilla, missä on enemmän tartuntoja, rokotettaisiin ehkä vähän etupainotteisesti.

Opiskelijat luupin alla

Poliisi on Lounais-Suomessa virka-aputehtävässä valvomassa karanteenin pitävyyttä. Valvonta keskittyy alueille, joissa Turussa asuu kansainvälisiä opiskelijoita.

Lounais-Suomen poliisi tviittasi lauantaina, että valvonta sujui ensimmäisen yön rauhallisesti.

– Poliisin mukaan ottaminen kertoo siitä, että karanteenin noudattamisessa on voinut olla haasteita, arvioi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä STT:lle.

Pietilän mukaan alueella todettiin perjantaina noin sata uutta koronatartuntaa.

– Päiväkohtaista lukua oleellisempaa on se, että koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on Varsinais-Suomessa edelleen kasvussa. Se kertoo tilanteen muutoksen suunnan.

Lounais-Suomessa sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä ei ollut Pietilän mukaan noussut lauantaina edellispäivän potilasluvusta.

Yli 850 uutta tartuntaa

Suomessa raportoitiin 856 uutta koronavirustartuntaa lauantaina, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa yli 71 100.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu lähes 9 600 tartuntaa, mikä on yli 1 300 tartuntaa enemmän kuin edellisten neljäntoista vuorokauden aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku oli lauantaina koko maassa runsaat 167 tartuntaa kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden. Suurin ilmaantuvuus oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), missä luku oli liki 338. Vähäisin ilmaantuvuus oli puolestaan Keski-Pohjanmaalla, missä tartuntoja oli 13 kahdessa viikossa sataatuhatta asukasta kohden.

THL ilmoitti lauantaina, että koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut Suomessa 724 000 ihmistä. Määrä kasvoi perjantaista yli 23 000:lla. Rokotteen toisen annoksen saaneita oli yli 87 500.

Yli puolet tartunnoista pääkaupunkiseudulla

Paikkakunnista Helsingissä oli raportoitu lauantaina yhteensä runsaat 21 100 koronatartuntaa. Vantaan tartuntamäärä oli lähes 8 200 ja Espoon lähes 6 900.

Pääkaupunkiseudun kolmessa isossa kaupungissa on todettu yhteensä runsaat 36 200 koronatapausta, mikä on yli puolet koko Suomen tartuntamäärästä.

Koronatestejä on tehty maassa yhteensä 3,76 miljoonaa.

Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrää ei päivitetä Suomessa viikonloppuisin. Perjantaihin mennessä kuolemantapauksia oli raportoitu yhteensä 805. Sairaalahoidossa puolestaan oli 271 potilasta, joista tehohoidossa oli 55.

Kommentoi