Lounais-Suomen poliisi on aloittanut kohdistetun koronakaranteenin valvonnan Turussa virka-apuna kaupungin tartuntatautilääkärille.
Kaupunki oli pyytänyt poliisilta virka-apua karanteeniin ja eristyksiin määrättyjen kansainvälisten opiskelijoiden valvomiseksi. Valvonta keskittyy niille alueille, joissa opiskelijoita asuu. Kaupunki on pyytänyt poliisia muun muassa lisäämään näkyvyyttä alueilla.
Virka-apupyyntö on voimassa maanantaihin kello 19:ään asti.
Aiemmin tänään Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoi, että se on päättänyt yksittäisen opiskelija-asuntolan pakollisesta terveystarkastuksessa Turussa, kertoi avin johtaja Heikki Mäki STT:lle.
Käytännössä terveystarkastus tarkoittaa koronatestiä. Päätös perustuu lääketieteelliseen arvioon.
Asuntolassa asuu 65 ihmistä, joista yhdeksän on antanut positiivisen tuloksen koronavirustestissä.
"Tartuntatilanne on erittäin hankala"
Yhteensä noin 70 koronaan sairastunutta kansainvälistä vaihto-opiskelijaa on määrätty tai tullaan määräämään eristykseen ja vajaa parisataa altistunutta asetettu tai tullaan asettamaan karanteeniin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä, Turun kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Tartuntojen saaneiden ja altistuneiden määrän odotetaan kasvavan. Jäljitystyö on vielä käynnissä.
– Tartuntatilanne on erittäin hankala, sillä vaihto-opiskelijat ovat liikkuneet hyvin aktiivisesti, heillä on paljon keskinäisiä kontakteja ja he asuvat yhteisasunnoissa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi toteaa tiedotteessa.
Turun kaupunki vastaa opiskelijoiden testauksesta. Kaupunki myös järjestää karanteenissa oleville opiskelijoille ruoka-apua ja hygieniatarvikkeita.
Kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo STT:lle, että avin päätös pakollisesta tarkastuksesta toimii lähinnä "selkänojana" koronatestaamiselle.
– Ei ole ongelmaa tai pelkoa sen suhteen, että nuoret eivät menisi testeihin vapaaehtoisesti. Opiskelijat ovat itse olleet tässä hyvin aktiivisia. Viikonloppuna kaupungin koronabussi menee Ylioppilaskylään ja terveydenhuollon henkilökunta käy yhdessä talossa sisällä ottamassa testejä, Arve sanoo.
Kaupunginjohtaja sanoo, että vielä ei ole tiedossa, mistä tartuntaketju on saanut alkunsa.
Ennakoiva karanteenipäätös voisi auttaa
Arve kertoo olleensa yhteydessä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuruun ja pyytäneensä sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) selvitystä, olisivatko liikkumisrajoitukset mahdollisia esimerkiksi tietyillä alueilla.
– On tullut selvästi tarve kohdennetuille liikkumisrajoituksille tai ennakoivalle karanteenipäätökselle. Esimerkiksi tässä meidän tapauksessa me näemme, että tartuntoja on muutamassa osoitteessa, mutta joudumme jokaisen kohdalla tekemään arvioinnin ennen karanteenipäätöstä. Emme voi tehdä päätöksiä yksi talo tai osoite kerrallaan, Arve pohtii.
– Ymmärrän, että ennalta määrättävä karanteeni olisi voimakas rajoitus perusoikeuksiin. Määräys voitaisiin antaa ehdollisena, ja sitten purkaa jos ei ole altistunut virukselle. Saataisiin vähän enemmän keinoja työkalupakkiin. Näitä asioita olen viestittänyt ministeriöön, että toivottavasti miettivät, kun lainsäädäntöä pohtivat, Arve sanoo.
Arve kuitenkin toteaa, että ei odota lainsäädännön muuttuvan niin nopeasti, että juuri tämänhetkiseen Turun vaihto-opiskelijoiden tilanteeseen siitä olisi apua.
Selvityspyyntö on jatkanut matkaansa STM:stä valtioneuvoston kansliaan.
Julkiset tilat pysyvät säpissä Varsinais-Suomessa
Koronarajoitukset Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiireissä jatkuvat, kertoo Lounais-Suomen aluehallintovirasto.
Varsinais-Suomessa muun muassa uimahallit, ryhmäharrastustilat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pysyvät suljettuina ainakin huhtikuun alkuun asti. Päätös ei koske tiloja, joissa toiminta on järjestetty niin, että tilassa on enintään kymmenen henkilöä kerrallaan.
Satakunnan osalta määräys asiakastilojen sulusta on voimassa tämän viikon sunnuntaihin.
Yli kuuden hengen kokoontumisrajoitukset ovat voimassa niin Varsinais-Suomessa kuin Satakunnassa ainakin ensi perjantaihin, mutta tulevat todennäköisesti jatkumaan.