Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jorma Hynninen muistaa edesmenneen James Levinen suurena taiteilijana ja kannustavana kapellimestarina

New Yorkin Metropolitan-oopperan pitkäaikainen musiikillinen johtaja ja maailman tunnetuimpiin kapellimestareihin kuuluva James Levine kuoli 77-vuotiaana, Metropolitan kertoi nettisivuillaan . Levinen ura päättyi skandaaliin, kun Metropolitan irtisanoi hänen sopimuksensa vuonna 2018, kun useat miehet ovat kertoneet joutuneensa Levinen ahdistelemiksi 1960–1990-luvuilla. Levine taisteli syytöksiä vastaan nostamalla oikeuskanteen kunnianloukkauksesta.

Levine johti baritoni Jorma Hynnisen debyyttinäytännön Metissä 1984, jolloin Hynninen esitti Rodrigoa Giuseppe Verdin Don Carlossa.

Hynninen kertoo, että Levinen ahdistelusta huhuttiin talossa jo tuolloin.

– Kyllä tämä ominaisuus oli tiedossa. Sitä huhuttiin selän takana, mutta kukaan ei ottanut suoraan kantaa. Puhuin silloin erään valokuvaajan kanssa, joka sanoi, että tulossa on iso pommi. Se oli 1984 tai 1985, joten siitä kesti monta kymmentä vuotta ennen kuin se tuli julki, Hynninen sanoi STT:lle.

Hynnisen lisäksi suomalaislaulajista Matti Salminen ja Karita Mattila tekivät Metropolitan-debyyttinsä Levinen johtamissa näytännöissä. Hynninen kuvailee Levinea loistavaksi taiteilijaksi.

– Hänen tapansa tehdä työtä oli suurimpia elämyksiäni oopperassa. Hän oli erittäin kannustava tällaiselle epävarmalle savolaispojalle, aina ystävällinen ja työstään innostunut. Oopperayhteistyössä pitää olla hyvä luottamus, että kapellimestari auttaa oikeassa paikassa. Hän oli laulajalle erittäin joustava ja helppo yhteistyökumppani ja piti koko ajan kokonaisuuden hallinnassaan, Hynninen kuvaili.

"Uusiin korkeuksiin"

Levine kuoli Palm Springsissä 9. maaliskuuta. New York Timesin mukaan kuolemasta tiedottanut Levinen lääkäri Len Horovitz ei kertonut kuolinsyytä eikä sitä, miksi kuolemasta tiedotettiin vasta runsas viikko tapahtuman jälkeen.

– Yksikään taiteilija Metin 137-vuotisen historian aikana ei ole vaikuttanut yhtä syvällisesti kuin James Levine. Hän nosti Metin musiikillisen tason uusiin korkeuksiin viidelle vuosikymmenelle ulottuneella uralla, Metropolitan-oopperan pääjohtaja Peter Gelb kirjoitti tiedotteessa.

Levine debytoi Metropolitanissa 1971 Puccinin Toscan kapellimestarina esityksessä, jossa Grace Bumbry lauloi nimiroolia ja Franco Corelli Cavaradossia. Ylikapellimestariksi hän nousi 1973 ja musiikilliseksi johtajaksi 1976. Hän johti Metissä yli 2 500 näytäntöä, joissa esitettiin 85 eri oopperaa.

Levine toimi Bostonin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana 2004–2011 ja Münchenin filharmonisen orkesterin musiikillisena johtajana 1999–2004.