Työehdoista halutaan sopia koko henkilöstön kanssa etenkin pienissä yrityksissä, selviää Yrittäjien kyselystä

Vain kolme prosenttia yrityksistä haluaa, että työntekijäliiton jäsenten valitsema luottamusmies olisi työntekijöiden sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa, kertoo Suomen Yrittäjien teettämä kysely. Kyselyn perusteella luottamusmiehen kannatus on suunnilleen yhtä vähäistä työnantajaliittoihin kuuluvissa kuin niiden ulkopuolella olevissa yrityksissä.

Kyselyn mukaan mieluiten yrityksissä halutaan sopia työehdoista koko henkilöstön kanssa. Näin vastasi 43 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä. Tämä koetaan kyselyn perusteella parhaaksi tavaksi etenkin pienissä yrityksissä.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 29 prosenttia ei kuitenkaan osannut sanoa, kenen pitäisi olla työntekijöiden sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa.

Koko henkilöstöä edustavan luottamusvaltuutetun sopijaosapuoleksi haluaisi 25 prosenttia yrityksistä. Luottamusvaltuutettua näytetään kannatettavan enemmän työnantajaliittojen jäsenyrityksissä kuin niiden ulkopuolella.

– Työnantajaliittojen ulkopuolella moni ei osaa sanoa, toteaa Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Kyselyn mukaan yli kymmenen henkilöä työllistävistä yrityksistä 40 prosenttia noudattaa työehtosopimuksia työnantajaliittojen jäseninä ja yli 50 prosenttia yleissitovuuden vuoksi.

– Tämä työmarkkinoiden todellisuus usein unohtuu. Ylivoimainen valtaosa yrityksistä ei kuulu työnantajaliittoihin, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjäkyselyn on toteuttanut Kantar TNS monimenetelmätutkimuksena, jossa osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -nettipaneelin kautta.

Tutkimukseen osallistui yhteensä yli 1 100 pk-yrityksen edustajaa. Tiedot kerättiin 17.–24. helmikuuta. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kyse ei ole työntekijöiden selättämisestä

Vientiteollisuudessa toimivat yritykset toivovat niin työnantaja- kuin työntekijäliitoilta aitoa tukea paikalliselle sopimiselle ja hyvän neuvottelukulttuurin kehittämiselle, ilmenee Kemianteollisuuden, Metsäteollisuuden ja Teknologiateollisuuden kyselystä.

Vientiyritykset torjuvat ammattiyhdistysliikkeen luomat paikallista sopimista koskevat uhkakuvat.

– Yritysten mukaan paikallisessa sopimisessa ei ole kyse selkävoittojen hakemisesta vaan pitkäjänteistä yhteisen hyvän tavoittelusta, kertoo kyselyn tulokset analysoinut varatuomari Risto Alanko tiedotteessa.

Lähes kaikki yritykset käsittelevät kyselyn mukaan henkilöstön kanssa myös työnantajan työnjohto-oikeuteen kuuluvia asioita. Yritysten mukaan näin päästään parempaan lopputulokseen. Sitoutuminen vahvistuu ja toimeenpano helpottuu.

Pro arvostelee paikallista sopimista

Työntekijäpuoli arvosteli paikallista sopimista viimeksi tänään, kun Ammattiliitto Pro syytti metsäyhtiö UPM :n haluavan, ettei se neuvottele toimihenkilöiden työehdoista enää millään tasolla. Vielä tammikuussa UPM vakuutti henkilöstölleen sopivansa toimihenkilöiden työehdoista yritystasolla.

– Katsomme tulleemme työnantajan toimesta suorastaan petetyiksi. Tilanne johtaa jatkuessaan epäluottamukseen, joka ei voi olla vaikuttamatta työmotivaatioon eikä työhyvinvointiin, mikä ei ole kenenkään eduksi, kirjoittavat UPM:n toimihenkilöitä edustavat luottamushenkilöt kannanotossaan.

Käytännössä työnantaja päättäisi luottamushenkilöiden mukaan yksipuolisesti toimihenkilöiden tulevista palkankorotuksista, sairausajan palkasta, äitiys- ja isyysvapaasta sekä lomarahasta.

Paikallista sopimista puidaan työryhmässä

Paikallisen sopimisen työryhmä pohtii paraikaa muun muassa sitä, kenen pitäisi olla sopijaosapuoli paikallisessa sopimisessa.

Yhteinen tavoite on ollut, että paikallisen sopimisen mahdollisuuksia voitaisiin lisätä myös yleissitovia työehtosopimuksia noudattavissa järjestäytymättömissä yrityksissä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta. Yrittäjät ja EK ovat ajaneet mallia, josta olisi poistettu kaikki laissa olevat sopimisen kiellot järjestäytymättömiltä yleistä työehtosopimusta noudattavilta yrityksiltä ja mahdollistettu sopiminen luottamusvaltuutetun tai koko henkilöstön kanssa.

Luottamusmies on yleensä liiton jäsenten valitsema. Luottamusvaltuutetun valintaan osallistuvat kaikki.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut