Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itävallan liittokansleri vihjaa, että osa EU-maista olisi hankkinut koronarokotteita ohi yhteisten sopimusten – EU:n edustaja kiistää

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin mukaan osa EU-maista vaikuttaa hankkineen koronarokotteita EU:n yhteisten kiintiöiden ohitse.

EU-maat ovat sopineet, että koronarokotteita jaetaan unionin yhteisissä hankinnoissa väkiluvun mukaan. Kurz totesi, että jos lukemia vertaillaan, näyttää siltä, että eri maiden saamat rokotemäärät eivät täsmää sopimuksen kanssa.

– On olemassa vihjeitä, jotka osoittavat niin sanottuihin basaareihin, joissa on tehty lisäsopimuksia jäsenmaiden ja lääkeyhtiöiden kanssa, hän sanoo.

Hän nimesi maista muun muassa Maltan.

– Malta saa kolme kertaa enemmän rokoteannoksia suhteessa väkilukuun kuin Bulgaria heinäkuun loppuun mennessä.

– Alankomaat ei ole saanut vain enemmän rokotteita suhteessa välilukuun kesäkuun loppuun mennessä kuin Saksa, mutta lähes kaksi kertaa enemmän kuin Kroatia, hän sanoi.

Kurz kommentoi asiaa myös Twitterissä toteamalla, että toiminta on pahasti ristiriidassa EU:n yhteisen tavoitteen kanssa, jossa rokotteet halutaan jakaa tasaisesti eri jäsenmaiden välillä.

– Jos jakelu jatkuu tällä tavalla, se aiheuttaa merkittävää epätasa-arvoista kohtelua -- kaikille 450 miljoonalle eurooppalaiselle täytyy antaa mahdollisuus palata normaaliin elämään kesään mennessä.

EU kiisti väitteet

EU:n edustaja kiisti väitteet "takahuoneen sopimuksista". Hänen mukaansa sopimuksia on voitu muuttaa, mutta se on tehty aina keskusteluissa muiden jäsenmaiden kanssa.

– Jäsenmaat voivat pyytää jotain tarjottua rokotetta enemmän tai vähemmän, ja näistä keskustellaan jäsenmaiden kesken. On mahdollista, että näiden keskusteluiden lopputulemana uudesta jakelutavasta on sovittu rokoteyrityksen kanssa, sanoi EU:n edustaja Stefan de Keersmaecker.

EU:lla on ollut rokotteiden jaossa hitautta, johon ovat vaikuttaneet muun muassa lääkeyhtiö Astra Zenecan jakeluongelmat.