Hallitus antoi esityksen kuntavaalien siirrosta kesäkuulle – ennakkoäänestys poikkeuksellisesti kaksi viikkoa

Vaalien siirtämisen lisäksi ennakkoäänestysaikaa ollaan pidentämässä kahteen viikkoon, ja ennakkoäänestyspaikkoja tulee lisää. Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA

Antti Autio, Iiro-Matti Nieminen / STT

Hallitus on antanut tänään eduskunnalle esityksen, jolla tämän vuoden kuntavaalit siirrettäisiin pidettäväksi sunnuntaina 13. kesäkuuta. Oikeusministeriö kertoo, että esityksellä on tarkoitus vahvistaa demokraattisten oikeuksien ja terveysturvallisuuden toteutumista.

Esitys kuntavaalien siirrosta oli iltapäivällä pidetyn valtioneuvoston istunnon asialistalla ainoana asiana.

Eduskuntapuolueet linjasivat viime viikolla, että kuntavaalit siirretään pidettäväksi huhtikuun sijasta kesäkuussa. Syynä vaalien siirtämiseen on nopeasti pahentunut koronatilanne. Oppositiopuolue perussuomalaiset vastusti kuntavaalien siirtämistä.

Ennakkoäänestysaika olisi kotimaassa 26.5.–8.6. ja ulkomailla 2.–5.6. Kotimaan ennakkoäänestysaikaa ehdotetaan näin pidennettäväksi kahteen viikkoon. Lisäksi kunnille esitetään tukea ennakkoäänestyksen pidentämisestä johtuviin ylimääräisiin kustannuksiin noin 4,9 miljoonaa euroa.

Oikeusministeriön mukaan aiemmin jätetyt ehdokashakemukset kelpaavat edelleen. Hakemuksia voi muuttaa ja uusia hakemuksia jättää 4. toukokuuta asti.

Koronatilanne tekee vaalit mahdottomiksi huhtikuussa

Ehdotusta perustellaan sillä, että tämänhetkisten asiantuntija-arvioiden mukaan covid-19-pandemian tilanne tulee huhtikuussa todennäköisesti olemaan niin vaikea, että se käytännössä tekee mahdottomaksi kuntavaalien järjestämisen terveysturvallisesti, luotettavasti ja tasapuolisesti.

Oikeusministeriö arvioi, että vaalien siirtämisellä voitaisiin saavuttaa hyvä äänestysaktiivisuus. Asiantuntija-arvioiden mukaan pandemiatilanne tulee olemaan parempi touko-kesäkuussa.

Kesäkuuksi siirretyissä kuntavaaleissa valittavien valtuustojen toimikausi alkaisi syyskuun alussa ja jatkuisi toukokuun 2025 loppuun. Vuoden 2017 kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen toimikausi puolestaan jatkuisi elokuun loppuun.

Kommentoi