Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Eduskunnan on määrä käsitellä asetukset valmiuslain ottamisesta käyttöön – sen jälkeen valtioneuvostoon ja presidentin vahvistettavaksi

Eduskunnan on määrä käsitellä tänään asetukset valmiuslain ottamisesta käyttöön. Asetukset pitää eduskunnan hyväksynnän jälkeen viedä valtioneuvoston käsittelyyn.

Pykälien nojalla voidaan muun muassa joustaa kiireettömän terveydenhoidon määräajoista ja kiireettömästä hoidosta voidaan siirtää työntekijöitä ja tiloja kiireellisen hoidon antamiseen. Tätä voi olla esimerkiksi koronapotilaiden tarvitsema välitön hoito.

Samalla sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirastot voivat velvoittaa kunnallisia tai yksityisiä terveydenhoitopalveluita tuottavia tahoja lisäämään hoitopaikkoja tai hoitamaan eri potilaita kuin tavallisesti.

Potilaita voidaan myös siirtää sairaalasta toiseen tai vaikka julkiselta puolelta yksityiselle, jos potilaiden hoitoon ei muuten riitä käsipareja tai muuta kapasiteettia.

Sovellettavilla pykälillä keskitettäisiin viestintää valtioneuvoston kanslialle ja annetaan valtioneuvostolle päätösvaltaa työnjaosta hallinnonalojen välillä, jos siitä on epäselvyyttä.

Työnjakopykälä on otettu käyttöön, jotta vältytään esimerkiksi viimekeväisen kaltaiselta epäselvältä tilanteelta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Valiokunta kuitenkin huomauttaa, että uudetkaan asetukset eivät olisi soveltuneet tilanteen ratkaisemiseen, koska kyse oli osin myös Vantaan toimivallasta.

Asetukset on tarkoitettu tulemaan voimaan jo tänään, joten niiden käsittelylle eduskunnan täysistunnossa tulee kiire.

Valtioneuvoston torstainen yleisistunto alkaa ennen eduskunnan täysistuntoa.

----

Uutista korjattu klo 13.51: Asetuksia ei tarvitse viedä presidentin esittelyyn, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.