Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä saanut koronarokotteen – tänään raportoitu 779 uutta tartuntaa ja kolme uutta koronakuolemaa

Suomessa on todettu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu Suomessa 779.

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi 256 ihmistä, joista tehohoidossa on 43. Sairaalahoidossa on nyt kahdeksan ihmistä enemmän kuin eilen. Tehohoidossa olevien määrä on kasvanut eilisestä kolmella.

Aiemmin tänään raportoitiin 779 uutta koronatartuntaa. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2 452 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koko epidemian aikana tartuntoja on todettu yhteensä 63 889.

Korkeimmat ilmaantuvuudet Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla

Tartuntojen ilmaantuvuus on nousussa valtakunnallisesti. Ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on koko maan tasolla lähes 151 tartuntaa viimeisen kahden viikon ajalta.

Selvästi korkeampi ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla (378) sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella (308). Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella luku on noin 202.

Ensimmäinen koronarokoteannos on Suomessa annettu yli 515 000 ihmiselle, THL kertoo. Määrä on kasvanut eilisestä noin 25 000:lla.

Kaksiosaisen rokotteen toisen annoksen on saanut runsaat 85 000 ihmistä.

Rokotekattavuus Suomessa on koko väestössä ensimmäisen annoksen osalta 9,2 prosenttia ja toisen annoksen osalta 1,5 prosenttia.

Valtaosa rokotteen saaneista on yli 80-vuotiaita, joista yli 215 000 eli noin kaksi kolmasosaa on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Valtaosa haittailmoituksista koskee naispotilaita

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo saaneensa yhteensä 882 haittailmoitusta koronavirusrokotteista. Määrä on kasvanut viikossa 113 tapauksella. Haittailmoituksista vakavia on 332.

Fimean mukaan haittailmoitukset ovat painottuneet työikäisiin. Valtaosa ilmoituksista koskee naispotilaita. Haittailmoituksissa on useimmiten kerrottu tunnetuista haittavaikutuksista, kuten kuumeesta, päänsärystä, lihaskivusta ja väsymyksestä.

Molemmat rokoteannokset saaneista osalla oireet ovat olleet voimakkaammat toisen rokoteannoksen jälkeen.

Pirkanmaalaisilla juniorijääkiekkoilijoilla todettu laaja koronatartuntaketju

Pirkanmaalla on todettu laaja koronaviruksen tartuntaketju juniorijääkiekkoilijoiden keskuudessa, kertoo Tampereen yliopistollinen sairaala (Tays) Twitterissä .

Suurin osa tartunnan saaneista on Taysin mukaan 10–11-vuotiaita. Tartuntoja on todettu myös joukkueiden parissa toimivilla aikuisilla.

Tays muistuttaa, että myös alle 12-vuotiaiden harrastustoiminnassa tulee pyrkiä noudattamaan koronaturvallisia toimintatapoja.

STM: Rokotuksia myös ihmisille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittelee kuntia ja kuntayhtymiä antamaan koronarokotuksen myös ihmisille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa. Suositus koskee myös ihmisiä, joilla ei ole muuta oikeutta saada ennaltaehkäiseviä julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa.

– Tähän henkilöryhmään kuuluu väestömäärän koon mukaisessa laskevassa suuruusjärjestyksessä esimerkiksi opiskelijoita EU:n ulkopuolelta, tilapäisesti Suomessa oleskelevia EU-maiden kansalaisia ja diplomaatteja ja heidän perheenjäseniään, kertoo STM:n ylilääkäri Paula Tiittala STT:lle.

Ohjeistukseen kuuluvia pienempiä ihmisryhmiä ovat lisäksi muun muassa aikuiset turvapaikanhakijat ja paperittomat henkilöt.

Rokotusten antamista perustellaan sillä, että siten suojellaan kansanterveyttä. STM:n mukaan kotikunnattomilta ei perittäisi rokotuksista kustannuksia.

Rokotuksia ei kuitenkaan annettaisi matkailijoille tai lyhytaikaisesti Suomessa vieraileville henkilöille.

STM:n suositukset perustuvat muun muassa sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisesta annettuun EU-asetukseen, jonka perusteella koronarokotuksiin olisivat oikeutettuja tilapäisesti Suomessa oleskelevat muissa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä sairasvakuutetut ihmiset.

Lisäksi rokotusta suositellaan annettavaksi toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä vakinaisesti asuville eläkkeensaajille, jotka oleskelevat tilapäisesti Suomessa.

Vapaaehtoisia koronarokotuksia annetaan aiemmin määritellyssä rokotusjärjestyksessä.