Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Prinssi Harry ja Meghan Markle avaavat tänään elämäänsä pitkässä tv-haastattelussa, josta jo ennakkoon on kohuttu laajalti

Britannian hovin velvoitteet jättäneet prinssi Harry ja hänen puolisonsa Meghan Markle esiintyvät tänään illalla Yhdysvaltain aikaa pitkässä tv-lähetyksessä, jossa maailmankuulu juontaja Oprah Winfrey haastattelee pariskuntaa CBS-kanavalla .

Etukäteen ohjelma on herättänyt laajaa kiinnostusta, sillä Harry ja Meghan elävät omaa elämäänsä irrallaan kuninkaallisesta perheestä, ja osapuolten keskinäisten suhteiden laadusta on esitetty runsaasti spekulaatioita.

Pariskunnan on arvioitu kertovan nykyisestä elämästään, hovista irtautumiseen johtaneista syistä ja tulevaisuuden suunnitelmistaan sekä suhteestaan hoviin eli "firmaan".

Winfrey kuuluu pariskunnan ystäviin ja osallistui monien muiden julkisuuden henkilöiden tapaan Windsorin linnassa pidettyihin näyttäviin häihin vajaat kolme vuotta sitten.

Harrylla ja Meghanilla on poika Archie Mountbatten-Windsor, joka täyttää toukokuussa kaksi vuotta. Pariskunta odottaa toista lastaan.

Poikkeuksellista avautumista

Kuninkaallisen perheen sanotaan noudattavan periaatetta "älä koskaan valita, älä koskaan selittele". Ennakkoon tv-ohjelmasta nähtyjen trailerien valossa luvassa on molempia. Hovia seuraavat toimittajat ovat arvioineet, että jo ennestään tulehtuneet perheen sisäiset suhteet tuskin paranevat ohjelman myötä.

Erityisen raskas tilanne lienee kuningatar Elisabetille, sillä hänellä on huolenaan pojanpoikansa julkisen avautumisen lisäksi puolisonsa 99-vuotias prinssi Philip, joka on ollut jo jonkin aikaa sairaalassa.

Prinssi Harry on puhunut useaan kertaan julkisuuden raskaista paineista ja siitä, miten vaikeaksi erityisesti Britannian tabloid-lehdet voivat elämän tehdä. Tv-ohjelmasta etukäteen julkistetun tiedon valossa tämä aihe nousee myös esille lähetyksessä.

Harry on syyttänyt paparazzeja ja tabloid-lehdistöä osallisuudesta kolariin, jossa hänen äitinsä prinsessa Diana kuoli vuonna 1997.

Kielteistä julkisuutta juuri tv-ohjelman alla

Kuluneella viikolla otsikoihin nousi jälleen Harryn ja Meghanin lyhyeksi jäänyt yhteinen aika hovissa. Times-lehden mukaan osa pariskunnan silloisesta henkilökunnasta kertoo tulleensa kiusatuksi ja nöyryytetyksi työtehtävissään. Syytökset kohdistuvat eritoten Meghaniin.

Herttuaparin edustaja on kiistänyt lehden väitteet lokakampanjana. Eräät Meghanin ystävät ovat sosiaalisessa mediassa kehuneet herttuatarta ja hänen lempeää luonnettaan monin tavoin ja hämmästelleet Meghania kohtaan esitettyjä soimauksia.

Hovi ilmoitti nopeasti Timesin jutun ilmestymisen jälkeen alkavansa selvittää väitteiden todenperäisyyttä ja painotti, että hovi ei työnantajana hyväksy minkäänlaista epäasiallista käytöstä.

Media kiinnitti huomiota pian häiden jälkeen siihen, että herttuaparin henkilökunnassa oli poikkeuksellisen paljon vaihtuvuutta. Hovin työsuhteet ovat usein pitkiä ja työntekijät arvostettuja ammattilaisia.

Uusi koti Kaliforniasta

Harry ja Meghan saivat aikaan laajan kohun noin vuosi sitten, kun he yllättäen ilmoittivat jättävänsä taakseen kuninkaalliset velvoitteet ja alkavansa elää itsenäistä elämää.

Aluksi kerrottiin, että tilannetta tarkastellaan vielä uudelleen, mutta pari muutti pian Pohjois-Amerikkaan ja asuu nykyisin Kaliforniassa, josta he ostivat itselleen suuren talon Santa Barbaran kupeesta rauhalliselta ja hyvin yksityiseltä hienostoalueelta Montecitosta .

Seudulla asuvat tiettävästi muun muassa Oprah Winfrey, tv-juontaja, näyttelijä Ellen DeGeneres, laulaja-näyttelijä Ariana Grande sekä näyttelijät Gwyneth Paltrow ja Natalie Portman.

Montecitossa on alle 9 000 asukasta.

Ikävä yllätys

Sussexin herttuaparin ilmoitus uudesta elämäntilanteestaan sai aikaan melkoista turbulenssia kuninkaallisessa perheessä. Tiettävästi pariskunnan suunnitelmien ajankohta ja irtautumisen totaalisuus tulivat yllätyksenä kuningatar Elisabetia myöten. Hoviasiantuntijat puhuivatkin välirikosta ja kertoivat, että uutista ei otettu hyvin vastaan brittihovissa.

Pariskunta teki syksyllä suoratoistopalvelu Netflixin kanssa sopimuksen sisällöntuotannosta. Sen arvoksi uumoillaan useita miljoonia euroja. Yleensä kuninkaalliset eivät hyödynnä titteleitään tai tunnettuuttaan henkilökohtaisilla sopimuksilla yritysten kanssa, vaan keskittyvät hyväntekeväisyyteen, tukemaan eri järjestöjä tai edistämään kotimaansa imagoa.

Harryn ja Meghanin viimeisin virallinen esiintyminen kuningasperheen edustustehtävässä oli viime maaliskuussa. Ei ole tiedossa, milloin he mahdollisesti seuraavan kerran matkustavat Britanniaan. Julkisuuteen ei myöskään ole kerrottu, miten tiiviisti pariskunta nykyisin pitää yhteyttä kuninkaalliseen perheeseen.

Kohujulkisuutta vuosikymmenestä toiseen

Kuninkaallisen perheen yksityiselämää on revitelty otsikoissa vuosikymmeniä. Osa perheestä on itsekin tehnyt kaikkensa päätyäkseen kielteiseen julkisuuteen.

Kuningatar ei anna haastatteluita, ei sotkeudu skandaaleihin eikä sorru arveluttavaan käytökseen. Muun perheen osalta tilanne on toinen.

Kuningattaren edesmennyt sisar prinsessa Margaret oli aikansa kohujulkkis rankan juhlinnan, ylellisen elämäntapansa ja päihteiden käytön vuoksi. Margaret ei saanut avioitua elämänsä rakkauden kanssa, josta seurasi onnettomia miessuhteita ja kirkuvia lehtiotsikoita toisensa perään. Margaret kuoli vuonna 2002. Margaretin vaiherikkaan elämän käänteitä seurattiin mediassa tiiviisti 1950-luvulta alkaen.

Kuningattaren vanhimman pojan prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioliiton vaikeudet, riidat ja uskottomuudet olivat laajalti esillä osin siksi, että pariskunta ruoti yksityiselämäänsä julkisesti. Vuonna 1995 Diana antoi BBC:lle haastattelun , joka muistetaan erityisesti siitä, että Diana kertoi avioliittonsa olleen hieman ruuhkainen. Tällä hän viittasi miehensä ja tämän silloisen ystävättären, nykyisen vaimon, Camilla Parker Bowlesin suhteeseen.

Prinssi Andrew'n nimi puolestaan on liitetty edesmenneen liikemiehen Jeffrey Epsteinin seksuaalirikosskandaaliin. Prinssin väitetty osuus liittyy sukupuoliseen kanssakäymiseen tuolloin alaikäisen naisen kanssa ja siihen, mitä hän tiesi Epsteinin tai tämän lähipiirin toimista. Prinssi on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikolliseen tai sopimattomaan.