Yön uutiskooste: Hallitus neuvottelee tänään valmiuslain käytöstä, syyttäjiä ja puolustusta kuullaan vielä viimeisen kerran Koskelan murhan oikeudenkäynnissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääministeri Sanna Marin hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnan tiedotustilassa 1. maaliskuuta 2021. Vesa Moilanen / Lehtikuva

KOONNEET: Arttu Mäkelä ja Milja Rämö / STT

Hallitus neuvottelee tänään valmiuslain käytöstä

Hallitus käsittelee tänään neuvotteluissaan valmiuslain käyttöä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiistai-iltana Ylelle, että hallitus tulee ottamaan valmiuslaista useita pykäliä käyttöön. Tänään ei ole myöskään tarkoitus antaa eduskunnalle käyttöönottoesityksiä.

Marinin mukaan tarkoitus on ottaa käyttöön viime päivinä kiistellyt valmiuslain pykälät 106 ja 107, jotka koskevat hallintoviranomaisten viestintää ja viranomaisten toimivaltaan liittyvien kiistojen ratkaisemista poikkeusoloissa. Lisäksi Marinin mukaan tarkoitus on tarkastella sosiaali- ja terveydenhoitoon liittyviä pykäliä. Hän ei kuitenkaan uskonut, että hallitus keskustelisi tänään ulkona liikkumisen rajoittamisesta.

Syyttäjiä ja puolustusta kuullaan vielä viimeisen kerran Koskelan murhan oikeudenkäynnissä

Helsingin Koskelan henkirikoksen oikeudenkäynnissä vastaanotetaan tänään osapuolten loppulausunnot. Kolmen teon aikaan 16-vuotiaan pojan syytetään murhanneen ikätoverinsa joulukuussa Koskelan sairaala-alueella.

Syyttäjän mukaan väkivalta kesti useita tunteja ja sisälsi nöyryyttäviä piirteitä. Syytetyt olivat ennen tekoa viestineet keskenään aikeista juottaa uhri humalaan ja satuttaa tätä. Teon motiivi ei ole selvinnyt.

Syytetyt kiistävät murhasyytteen. Kaksi syytetyistä myöntää teon törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä kuolemantuottamuksena. Kolmas poika katsoo syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

Räppäri Mikael Gabrielia syytetään taas huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta - haastettu tulemaan paikalle oikeuteen

Räppäri Mikael Gabrielia syytetään taas huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta. Epäillyt rikokset tapahtuivat viime kesäkuussa Helsingissä.

Asiaa käsitellään tänään iltapäivällä Helsingin käräjäoikeudessa. Artisti on haastettu tulemaan paikalle käsittelyyn. Käräjäoikeuden mukaan asia voidaan kuitenkin ratkaista ilman hänen läsnäoloaan.

Mikael Gabriel, oikealta nimeltään Mikael Sohlman tuomittiin samoista rikosnimikkeistä vuonna 2018. Hänen hallustaan löytyi 21 grammaa marihuanaa, kun liikennepoliisi pysäytti hänet marraskuussa 2017. Rangaistus oli 30 päiväsakkoa, josta maksettavaa tuli 1 860 euroa. Tuomio on lainvoimainen.

Maailman luontopäivä muistuttaa luonnon moninaisuudesta

Tänään vietetään maailman luontopäivää. Tänä vuonna halutaan nostaa esille etenkin metsien, metsälajien ja metsäekosysteemien merkitystä satojen miljoonien ihmisten elinolojen ylläpitäjänä.

YK:n mukaan 200–350 miljoonaa ihmistä asuu metsissä tai niiden lähipiirissä ja heidän elinolonsa riippuvat metsäekosysteemien tarjoamista palveluista. Metsät tarjoavat heille muun muassa ruuan, veden ja suojan.

Maapallon maapinta-alasta noin 28 prosenttia on alkuperäiskansojen käytössä.

YK:n yleiskokous julisti vuonna 2013 maaliskuun 3. päivän maailman luontopäiväksi. Teemapäivän tarkoituksena on muistuttaa luonnon moninaisuudesta ja sen haavoittuvuudesta.

Valko-Venäjän Tsihanouskaja tapaa Marinin ja Haaviston

Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja keskustelee tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.

Eilen Tsihanouskaja tapasi Helsingissä presidentti Sauli Niinistön. Presidentin kanslian mukaan keskusteluissa olivat erityisesti esillä Etyjin mahdollisuudet edistää Valko-Venäjän sisäisen keskusteluyhteyden luomista.

Suomesta Tsihanouskaja jatkaa matkaansa Portugaliin ja Sveitsiin.

Biden ennustaa: Toukokuun loppuun mennessä koronarokotteita on tarpeeksi kaikille aikuisille Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina, että Yhdysvalloilla olisi toukokuun loppuun mennessä tarpeeksi koronarokotteita kaikkien maan aikuisten rokottamiseen.

Biden on aiemmin ennustanut rokotteiden olevan kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä. Hallinto oli kuitenkin tätä ennen arvioinut jo kertaalleen, että rokotteet voisivat olla saatavilla jo kevään aikana.

Biden painotti tiistaina, että uudet ennusteet kertovat kehityksestä, mutta pelkät rokotevarastot eivät riitä, vaan edessä on vielä paljon työtä rokotusten antamiseksi.

Koronarajoitukset lähtemässä Texasista - kuvernööri lupasi avata osavaltion täysin

Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott on poistanut osavaltion maskipakon ja sanoi antavansa luvan avata täysin ne yritykset, joiden toimintaa on rajoitettu koronaviruspandemian vuoksi.

Hänen mukaansa lähes puolen vuoden ajan valtaosa yrityksistä on ollut avoinna vain 50- tai 75-prosenttisesti ja liian monien pienten yritysten omistajien on ollut vaikea saada laskujaan maksetuksi.

Hän julisti tiistaina paikalliselle kauppakamarille, että on tullut aika avata Texas sataprosenttisesti. Hän kertoi poistavansa rajoitukset koronavirusrokotteiden saapumisen sekä paremman koronatestauksen ja -hoitojen vuoksi.

Kuvernöörin antama määräys rajoitusten poistamisesta tulee voimaan keskiviikkona. (Lähde: AFP)

FBI:n johtaja torppasi senaattorien prässissä republikaanien Antifa-väitteitä ja puolusti virastonsa toimia hyökkäyksen alla

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja joutui tiistaina torppaamaan toistamiseen ex-presidentti Donald Trumpin republikaaniliittolaisten väitteitä siitä, että vasemmistolaisen Antifan aktivistit olisivat osallistuneet kongressitalon mellakointiin loppiaisena.

Uutiskanava NBC News kertoo, että FBI:n johtajan Christopher Wrayn mukaan ei ole todisteita siitä, että mellakoitsijoiden joukossa olisi ollut fasismia vastustavan Antifan edustajia. Wray kommentoi loppiaisen tapahtumia tiistaina senaatin oikeuskomitean kuulemisessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan hän myös puolusti FBI:n toimia hyökkäyksen alla ja kertoi kotimaiseen terrorismiin liittyvien tutkintojen lisääntyneen viime vuosina.

Britannia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan Myanmarin tilanteen vuoksi

Britannia on pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan perjantaina Myanmaria hallitsevan sotilasjuntan turvallisuusjoukkojen koventaessa otteitaan mielenosoittajia vastaan, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle.

Poliisien ja sotilaiden väkivalta mielenosoittajia vastaan jatkui myös tiistaina. Ainakin kolme ihmistä oli kriittisessä tilassa ja parisenkymmentä haavoittui lievemmin, kun mielenosoittajia kohti avattiin tuli maan luoteisosassa.

Britannian ehdotuksen mukaan tapaaminen järjestettäisiin suljettujen ovien takana iltapäiväviideltä Suomen aikaa. Neuvosto keskusteli Myanmarista myös helmikuun alussa heti seuraavana päivänä vallankaappauksen jälkeen. (Lähde: AFP)

Oberstdorfin MM-ohjelmassa on maastohiihtoa ja mäkihyppyä

Oberstdorfin MM-kisoissa kilpaillaan tänään maastohiihdossa ja mäkihypyssä.

Miesten vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailu alkaa kello 14.15 Suomen aikaa. Suomen hiihtäjät väliaikalähtönä järjestettävässä kilpailussa ovat Perttu Hyvärinen, Joni Mäki, Iivo Niskanen ja Markus Vuorela.

Naisten suurmäen kilpailu alkaa kello 18.15. Suomalaishyppääjistä mukana ovat Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho ja Susanna Forsström.

Kapanen johdatteli Pittsburghin voittoon

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguinsin Kasperi Kapanen onnistui tekemään kaksi maalia. Pittsburgh voitti Philadelphia Flyersin 5–2.

Ensimmäisessä erässä ei tehty maaleja. Toisessa erässä Flyers meni 1–0-johtoon, minkä jälkeen Kapanen pääsi irti. Hän teki joukkueensa kaksi ensimmäistä maalia. Toiselle tauolle lähdettiin Penguinsin 3–1-johdossa.

Kolmannessa erässä Philadelphian Joel Farabee sai kiekon toistamiseen Penguinsin verkkoon. Penguins kuitenkin onnistui kasvattamaan johtoaan vielä kahdella maalilla.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty