Biden ennustaa: Toukokuun loppuun mennessä koronarokotteita on tarpeeksi kaikille aikuisille Yhdysvalloissa

Joe Biden painotti tiistaina, että uudet ennusteet kertovat kehityksestä, mutta pelkät rokotevarastot eivät riitä, vaan edessä on vielä paljon työtä rokotusten antamiseksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi tiistaina, että Yhdysvalloilla olisi toukokuun loppuun mennessä tarpeeksi koronarokotteita kaikkien maan aikuisten rokottamiseen.

Biden on aiemmin ennustanut rokotteiden olevan kaikkien yhdysvaltalaisten saatavilla heinäkuun loppuun mennessä. Hallinto oli kuitenkin tätä ennen arvioinut jo kertaalleen, että rokotteet voisivat olla saatavilla jo kevään aikana.

Biden painotti tiistaina, että uudet ennusteet kertovat kehityksestä, mutta pelkät rokotevarastot eivät riitä, vaan edessä on vielä paljon työtä rokotusten antamiseksi.

– Me tarvitsemme rokottajia, ihmisiä jotka laittavat pistoksia ihmisten käsivarsiin, miljoonien amerikkalaisten käsivarsiin, hän julisti.

– Erinomaisia uutisia, mutta pysykää valppaana, Biden jatkoi ja painotti, ettei koronapandemia ole vielä ohi.

Biden ilmoitti uusista arvioista lyhyessä puheessa, jossa hän vahvisti samalla lääkejätti Merckin sopineen kilpailijansa Johnson & Johnsonin yksiannoksisen koronarokotteen valmistamisesta.

– Tämä on samanlaista yhteistyötä, millaista näimme toisen maailmansodan aikaan, Biden sanoi.

Johnson & Johnsonin rokotteesta tuli viime viikolla kolmas koronarokote, joka on hyväksytty Yhdysvalloissa hätätilakäyttöön.

Pyyhkeitä Texasille ja Mississippille

Presidentti Biden arvosteli keskiviikkona kovin sanoin Texasin ja Mississipin osavaltion viranomaisia, jotka ovat päättäneet luopua maskipakosta.

– Uskon tämän olevan suuri virhe. Toivottavasti kaikki tajuavat, että maskeilla on merkitystä: olemme juuri muuttamassa tämän taudin luonnetta. Viimeinen asia, jota nyt tarvitaan, on neandertalilainen ajattelu, jonka mukaan kaikki on jo hyvin: maski pois ja unohdetaan koko juttu, Biden jyrisi.

Yli puoli miljoonaa ihmistä on kuollut Yhdysvalloissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Hyvin käyntiin lähtenyt rokotusohjelma on kuitenkin saanut joitakin osavaltioita hölläämään epäsuosittuja koronarajoituksia.

Kuvernööri: Texasilla on työkalut suojata asukkaitaan virukselta

Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott ilmoitti tiistaina poistavansa osavaltion maskipakon ja sanoi antavansa luvan avata täysin ne yritykset, joiden toimintaa on rajoitettu koronaviruspandemian vuoksi.

Hänen mukaansa lähes puolen vuoden ajan valtaosa yrityksistä on ollut avoinna vain 50- tai 75-prosenttisesti ja liian monien pienten yritysten omistajien on ollut vaikea saada laskujaan maksetuksi.

Hän julisti tiistaina paikalliselle kauppakamarille, että on tullut aika avata Texas sataprosenttisesti. Hänen ilmoituksensa sai raikuvat aplodit yleisöstä. Hän kertoi poistavansa rajoitukset koronavirusrokotteiden saapumisen sekä paremman koronatestauksen ja -hoitojen vuoksi.

– Texasilla on nyt työkalut suojella texasilaisia virukselta, hän sanoi.

Kuvernöörin antama määräys kuvernöörin aiemmin antamien rajoitusten poistamisesta tulee voimaan keskiviikkona. Abbott määräsi Yhdysvaltain toiseksi väkirikkaimpaan osavaltioon kasvomaskipakon noin kahdeksan kuukautta sitten.

Myös Mississippissä höllätään rajoituksia

Kalifornian demokraattikuvernööri Gavin Newsom kommentoi texasilaiskollegansa päätöstä kahdella sanalla Twitterissä : "Täysin edesvastuutonta." Newsom oli uudelleentviitannut uutistoimisto AP:n jutun aiheesta.

Brittilehti Guardianin mukaan myös Mississippin osavaltio on tuoreeltaan ilmoittanut poistavansa kaikki maskipakot keskiviikosta lähtien. Asiasta ilmoitti paikallista aikaa iltapäivällä lehdistötilaisuudessa osavaltion republikaanikuvernööri Tate Reeves.

Abbottin tavoin myös Reeves kertoi yritysten voivan avautua täysin ilman, että osavaltio asettaa rajoituksia niiden toiminnalle.

Reeves huomautti kuitenkin, että Mississippin asukkaita kehotetaan jatkamaan edelleen maskien käyttöä ja pitämään jatkossakin huolta turvaväleistä, vaikkei tätä enää vaaditakaan.

Tautivirasto varoitti koronatilanteesta vain päivää aiemmin

Republikaanikuvernöörit ilmoittivat rajoitusten poistamisesta vain päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tautivirasto CDC:n johtaja Rochelle Walensky varoitti mahdollisesta koronan neljännestä aallosta Yhdysvalloissa.

Walensky sanoi Valkoisen talon koronatyöryhmän tilannekatsauksessa, että nykyisten tartuntamäärien ja virusmuunnosten leviämisen myötä Yhdysvallat on vaarassa menettää täysin sen, mitä se on ponnisteluillaan saavuttanut.

– Olen huolissani tiedoista, että useammat osavaltiot poistavat juuri niitä terveystoimia, joita olemme suositelleet ihmisten suojelemiseksi covid-19:ltä, Walensky sanoi.

– Nyt ei ole aika höllätä kriittisiä suojauksia, joiden tiedämme voivan pysäyttää covid-19:n leviämisen, Walensky sanoi ja kehotti ihmisiä jatkamaan maskien käyttämistä sekä muiden ennaltaehkäisevien toimien toteuttamista.

Walenskyn mukaan rokottaminen vie maan lopulta ulos koronapandemiasta, mutta tähän päästäkseen maan on rokotettava vielä paljon enemmän ihmisiä.

Brasiliassa uusi päiväkohtainen ennätys

Uusien koronatartuntojen määrä Yhdysvalloissa alkoi laskea jyrkästi tammikuun puolivälissä. Tammikuun alkupuolella tartuntoja oli päivittäin 200 000–300 000, mutta helmikuun lopulla enää 50 000–70 000. Viime viikolla lasku vaikutti pysähtyvän, ja tartuntoja oli jälleen kaksi prosenttia edellisviikkoa enemmän.

CDC:n mukaan helpommin tarttuvat virusmuunnokset voivat kääntää tartunnat nousuun, jos amerikkalaiset eivät pysy valppaina.

Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maassa on varmistettu tähän mennessä yli 28,7 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 516 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Yhdysvalloissa on kirjattu määrällisesti eniten tartuntoja ja kuolemia koko maailmassa.

Toiseksi eniten tartuntoja on varmistettu Intiassa ja koronakuolemia puolestaan Brasiliassa, joka ilmoitti tiistaina uudesta päiväkohtaisesta ennätyksestä kuolemien määrässä. Brasiliassa kirjattiin edellisen vuorokauden aikana yhteensä 1 641 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu reilut 88 000 tartuntaa ja kirjattu noin 1 600 koronakuolemaa. Intiassa vastaavat suhdeluvut ovat noin 8 000 ja 113, kun taas Brasiliassa vastaavat lukemat ovat noin 50 000 ja 1 206.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu yhteensä lähes 10 600 tartuntaa ja 136 koronakuolemaa.

Kommentoi