Lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tarkoitettu Nollalinja ottaa käyttöön chat-palvelun

Lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille tarkoitettu auttava puhelin Nollalinja ottaa chat-palvelun käyttöön kevään aikana. Päätöksen takana on ennätysvuosi puheluiden määrässä mitattuna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koronaviruspandemian monissa erilaisissa auttavissa palveluissa on huomattu chat-yhteydenottojen lisääntyvän. Puhelimessa ääneen puhumisen sijasta chat voi olla helpompi tapa hakea apua, sillä sitä voi käyttää äänettömästi vaikka bussissa.

– Chatin avulla apua saa yhä matalammalla kynnyksellä ja helpommin myös tilanteessa, jossa väkivallan tekijä on samassa tilassa, kertoo tiedotteessa Nollalinjasta vastaava erityisasiantuntija Elisa Niklander THL:stä.

Anonyymisti palveleva chat on auki aluksi arkipäivisin.

Puheluiden määrä kasvanut kolmanneksella

Viime vuonna Nollalinjaan soitettujen puheluiden määrä kasvoi THL:n mukaan noin 31 prosenttia. Puheluista noin kahteen kolmasosaan pystyttiin vastaamaan.

Vuosi sitten keväällä valmiuslain ollessa voimassa puheluiden määrä laski hieman, mutta kesästä alkaen puheluiden määrä on taas kasvanut selvästi. Joulukuu oli Nollalinjan historian ruuhkaisin kuukausi, puheluita tuli kuukauden aikana yli 2 000.

– Tavoitteenamme on parantaa niin kielivalikoiman kuin chatinkin avulla palvelun saavutettavuutta eri asiakasryhmille. Avun hakeminen ei saa jäädä kiinni siitä, ettei löydä tietoa tai kykene soittamaan, Niklander kertoo.

Viime vuonna Nollalinjalla otettiin käyttöön tulkkauspalvelu kuudella kielellä suomen, ruotsin ja englannin lisäksi. Nollalinjan verkkosivuilla lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille tarjotaan tietoa myös selkokielellä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut