Ulkomailla pysyvästi oleskeleva ei voi äänestää kuntavaaleissa – kirjeitse äänestävän kannattaa olla ajoissa

Ennakkoäänestyspaikka Helsingin pääpostirakennuksessa huhtikuun 2017 kuntavaaleissa. Mikko Stig / LEHTIKUVA

Mimma Lehtovaara / STT

Kuntavaalien äänioikeus on sidottu kunnassa asumiseen. Jos kansalainen asuu pysyvästi ulkomailla eli on niin sanottu ulkosuomalainen, hän ei voi äänestää kuntavaaleissa. Näin ollen Suomen kansalaisuus ei automaattisesti takaa äänioikeutta, vaan äänioikeuden kuntavaaleissa voi menettää muuttamalla pysyvästi ulkomaille.

Sen sijaan ulkomailla tilapäisemmin oleskeleva kansalainen, jolla on kotikunta Suomessa, voi halutessaan äänestää ennakkoon .

Korona-aikana äänestysjärjestelyissä voi olla eräitä muutoksia tavanomaiseen verrattuna. Äänestäminen on mahdollista noin sadassa ulkomaan ennakkoäänestyspaikassa Suomen edustustoissa 75 maassa . Ennakkoon äänestettäessä on pystyttävä todistamaan henkilöllisyys.

Nopeasti muuttuvat paikalliset ulkonaliikkumisrajoitukset tai karanteenimääräykset saattavat kuitenkin tehdä ennakkoäänestämisestä käytännössä vaikeaa, jopa mahdotonta.

Ennakkoäänestys kotimaassa ja ulkomailla alkaa heti pääsiäisen jälkeen tiistaina 7. huhtikuuta. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy 10. huhtikuuta.

Kirjeäänestys mahdollinen

Toisena vaihtoehtona on äänestää kirjeitse. Kirjeäänestystä haluava kansalainen tilaa asiakirjat ulkomaille ja palauttaa äänensä kirjeessä Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle. Tilauslomake löytyy oikeusministeriön sivuilta, ja siinä on vakuutettava, että ei ole Suomessa vaalipäivänä tai ennakkoäänestyspäivinä. Oikeusministeriön sivuilta löytyvät myös keskusvaalilautakuntien osoitteet .

Mikäli pandemia-aikana kirjeäänestysmateriaalin postinkulussa on odotettavissa ongelmia tai posti ei kulje lainkaan, kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä oikeusministeriön vaalipalvelunumeroon 0800 9 4770 tai Whatsapp-numeroon 050 438 8730 ja selvittää, voiko materiaalia kuljettaa kuriirien avulla. Viranomaiset ovat varautuneet kuriirien käyttöön niin, että ulkomailla kuntavaalien aikaan olevat pystyvät käyttämään äänioikeuttaan.

Kirjeäänestysmateriaalin tilauspalvelu on parhaillaan käynnissä. Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan vaalilaissa ei ole määrätty mitään siitä, milloin kirjeäänestyksen asiakirjat tulee tilata. Sen sijaan palautusajankohta on määritelty. Näissä vaaleissa äänestysasiakirjojen tulee olla perillä Suomessa viimeistään perjantaina 16. huhtikuuta.

Vaalipäivä on sunnuntai 18. huhtikuuta.

Kommentoi