Etelä-Suomen aluehallintovirasto pysyy ainakin toistaiseksi päätöksessään ministeriön kritiikistä huolimatta – STM:n Varhila Twitterissä: tilannetta tarkastellaan maanantaina.

Etelä-Suomen avi ei ainakaan toistaiseksi peräänny päätöksestä, joka koskee esimerkiksi yksityisten kuntosalien ja muiden tilojen sulkemista pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla. ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Lassi Lapintie / STT

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ainakaan toistaiseksi peräänny päätöksestä, joka koskee esimerkiksi yksityisten kuntosalien ja muiden tilojen sulkemista pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla.

Aluehallintoviraston mukaan annettua päätöstä on noudatettava ainakin toistaiseksi, vaikka päätökseen tehtäisiinkin myöhemmin muutoksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vaatimalla tavalla. Asiasta kertoi STT:lle avin vastuualueenjohtajaa sijaistanut alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen.

– Päätös on sen mukainen, mitä siinä on. Tilat voi avata päätöksessä mainitulla tavalla siten, että 10 henkeä kerrallaan vain voi olla tilassa. Päätöstä pitää noudattaa niin kauan, kunnes se muuksi muutetaan, Lehikoinen sanoo.

Lehikoisen mukaan missään tapauksessa ei voi syntyä tilannetta, jossa avin määräystä noudattava yrittäjä rikkoisi lakia avatessaan tilansa enimmillään 10 ihmiselle kerrallaan.

– Ei voi tulla sellaista tilannetta. Toimivaltainen viranomainen on avi. Päätös on julkistettu, ja sitä pitää noudattaa valituksesta huolimatta, valittaa siitä sitten kuka tahansa.

Ministeriö on vaatinut tilojen täyssulkua. Maanantaina voimaan astuva sulkumääräys koskee rajatuissa ulkotiloissa yli 50 hengen tiloja. Määräys on voimassa kaksi viikkoa.

Lain tulkinnasta lihava riita ministeriön ja viraston välille

Hallituksen hyväksytyssä esityksessä tartuntatautilain väliaikaisesta muutoksesta sanotaan, että "58 g §:n mukaisesti tilat voitaisiin sulkea sisätiloissa vain yli 10 hengen ja ulkotiloissa vain yli 50 hengen osallistujamäärältä".

Ministeriön tulkinta laista näyttää olevan se, että tällä tarkoitettaisiin kaikkia tiloja, joissa on tai voi olla tavanomaisesti yli 10 henkeä. Avi asettui eri kannalle. Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvist kommentoi tekstiviestitse STT:lle lauantaina, että avin päätös perustuu lakiin.

– Selvittelemme asiaa nyt lain laatijan kanssa. Olemme pyytäneet STM:ltä tähän tarkentavaa ohjausta, Ekqvist kirjoittaa.

Ekqvist ei vastannut STT:n sähköpostitse lähettämiin tarkentaviin kysymyksiin.

STT tavoitteli useita STM:n edustajia kommentoimaan kiistan ratkomista, mutta lauantaina iltaan mennessä yhteydenottopyyntöihin ei ollut vastattu. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kirjoitti lauantai-iltana Twitterissä , että tilannetta tarkastellaan maanantaina. Tartuntatautilain muutoksissa avien ohella toimivaltaisia ovat hänen mukaansa kunnat sekä liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esikunnasta viestitettiin perjantai-iltana STT:lle, että ministeri ei kommentoi asiaa, sillä virkakunta tuntee sen parhaiten.

Aluevalinnat herättivät kritiikkiä

Kymmenen hengen rajan ohella STM on arvostellut avia siitä, että rajoitukset koskevat vain osaa sen alueesta. Avin määräys koskee Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Avi kertoo määräyksen aluerajoitusten noudattavan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sille antamia suosituksia.

– Aluevalinnat tehtiin niin, että rajoitustoimien täytyy olla välttämättömiä. Keskustelimme Husin kanssa, että missä kunnissa se on välttämätön, ja saatiin Husilta sellainen lausunto, mikä päätöksessä lukee. Ajateltiin, ettei me voida tämän laajempaa päätöstä tehdä, Lehikoinen kertoo.

Lehikoinen muistuttaa, että kunnilla on myös halutessaan mahdollisuus ottaa jyrkempiä keinoja käyttöön, vaikka avi ei sellaisia määräisikään.

Kommentoi