Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avin päätös: Kuntosalit, yleiset saunat, sisäleikkipuistot ja monet muut asiakastilat suljetaan laajalti Uudellamaalla maanantaista alkaen

Julkisten ja yksityisten toimijoiden asiakastiloja suljetaan kahdeksi viikoksi ensi maanantaista alkaen pääkaupunkiseudulla ja useissa ympäröivissä kunnissa, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Päätös on uuden tartuntatautilain pykälän 58 g mukainen.

Kiinni menevät muun muassa yleiset saunat ja uimahallit, leikkipuistot ja liikuntatilat, kuten kuntosalit. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää 12-vuotiaiden tai sitä nuorempien lasten harrastuksiin tai jos tilassa on yhtä aikaa enintään 10 henkilöä.

– Tilat voivat olla auki lasten ohjattuun harrastustoimintaan. Myös lasten harrastustoiminnassa edellytetään turvavälien pitämistä, alkoholihallinnon yksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen sanoo.

Sulut koskevat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten lisäksi Järvenpäätä, Keravaa, Kirkkonummea, Sipoota ja Tuusulaa.

Aluehallintovirasto kertoi myös muista tulevista muutoksista. Jo nyt koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asiakastiloissa pitää varmistaa, että lähikontaktit voi todella välttää. Sisätiloissa velvollisuus koskee yli 10 hengen tiloja ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 hengen tiloja. Vastaavanlaisia päätöksiä valmistellaan myös muille Etelä-Suomen sairaanhoitopiirien alueille, ja ne on tarkoitus julkaista ensi viikon aikana. Uudet velvoitteet tulisivat siis voimaan Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Virasto myös kertoi, että valmisteilla on päätöksiä, joilla koko Etelä-Suomen alueen oppilaitokset aiotaan sulkea. Peruskoulujen alaluokat ja erityistä tukea tarvitsevat oppilaat jatkavat kuitenkin lähiopetuksessa.

Rajoituksia voidaan asettaa nopeasti

Asiakastilojen käyttöä valvovat kunnat ja aluehallintovirasto.

– Tässä kohtaa valvonta tultaneen toteuttamaan pääsääntöisesti epäilyyn tai havaintoihin perustuen muun valvonnan yhteydessä, sanoo ympäristöterveydenhuollon yksikön päällikkö Elias Dahlsten.

Ensisijaisesti valvontakeinoina ovat ohjaus ja neuvonta, mutta jos ne eivät riitä, avin mukaan tarvittaessa voidaan ryhtyä hallinnollisiin pakkotoimiin.

– Toivottavasti sinne asti ei tarvitse ryhtyä, Dahlsten toteaa.

Laajoja yksityisten asiakastilojen sulkuja on näillä näkymin tulossa vain pääkaupunkiseudulle. STT kysyi asiaa kaikilta aluehallintovirastoilta.

Sulkutoimien sijaan monet aluehallintovirastot julkistavat tänään ja lähipäivinä esimerkiksi päätöksiä siitä, että lähikontaktien välttämisen pitää olla asiakastiloissa oikeasti mahdollista.

Yrityksille ja muille toimijoille tulee siis velvollisuuksia esimerkiksi rajoittaa asiakasmääriään tai järjestellä tilansa ja asiakaspaikkansa siten, että kahden metrin turvavälit voidaan pitää. Samoin monin paikoin yleisötilaisuuksien osallistujamäärää ollaan rajaamassa kuuteen.

Lounais-Suomen avissa tilojen sulkemisen mahdollistavia päätöksiä ei ole vielä viety valmistelua pitemmälle, kertoo vastuualueen johtaja Heikki Mäki.

– Kyse on siis vasta toiminnan ohjauksesta ja sentyyppisestä rajoittamisesta. Meillä on kuitenkin kyky ottaa g-pykälän (tilojen sulkemisen) velvoitteita käyttöön noin 1–3 vuorokaudessa, hän sanoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen taas kertoo, että asiakastilojen sulkemisia pohdittiin leviämisvaiheessa olevan Vaasan sairaanhoitopiirin osalta, mutta piirissä arvioitiin, ettei niillä tämänhetkisessä tilanteessa saataisi epidemiaa torjuttua merkittävästi aiempaa paremmin.

– Tilanne voi muuttua toki vuorokaudessakin. Mutta hyvin nopeasti me reagoimme, jos alueellamme toimivan sairaanhoitopiirin koronanyrkki toteaa, että tilanne on kehittymässä niin huonoon suuntaan. Käytännössä päätöksen ulos saamiseen menee meiltä päivä tai kaksi juridisten ja kielellisten vaatimusten takia, Pukkinen sanoo.

Ennakoivasti ei voi rajoittaa

Lapin, Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastoista sanotaan suoraan, että nykyisessä tilanteessa edellytykset asiakastilojen sulkemiseen eivät täyty.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti sanoo, että rankimpia toimia ei olla ottamassa käyttöön. Hiihtolomalaisten liikehdintä voi kuitenkin nopeasti kääntää tautitilanteen huonompaan suuntaan. Etenkin Nilsiässä sijaitsevan lomakeskus Tahkon alueen tilanne huolestuttaa.

– Mitään erityisiä ennaltaehkäiseviä toimia ei Tahkollekaan ole tulossa, sillä rajoitusten käyttöedellytykset ovat näissä uusissa pykälissä laissa, eivätkä ne salli tämän tyyppistä ennakointia, Lahti sanoo.

Lapin aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen kertoo, että alueen terveydenhuolto ei ole ylikuormittumassa eikä tartuntaketjuja ole juuri jäänyt selvittämättä. Yleisötilaisuuksien kävijämäärän kiristäminen sen sijaan on pöydällä, ja siitä tehdään päätös ensi viikon alkupuolella.

Viime maanantaina voimaan tulleen tartuntatautilain muutoksen perusteella pahimmilla epidemia-alueilla aluehallintovirastot voivat sulkea asiakas- ja toimitiloja väliaikaisesti enintään kahdeksi viikoksi. Myös yksittäinen kunta voi tehdä sulkemispäätöksen omalla alueellaan.

Alueelliset viranomaiset ovat jo aiemmin voineet sulkea kaupunkien liikuntatiloja kuten uimahalleja.

Ravintoloita ei pystytä saman tartuntatautilain muutoksen nojalla sulkemaan. Hallitus kuitenkin kertoi torstaina, että se sulkee ravintolat poikkeusoloihin vedoten kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla 8. maaliskuuta alkaen.