New Yorkin syyttäjät saivat vihdoin Trumpin verotiedot

Yhdysvalloissa New Yorkin syyttäjät ovat saaneet vihdoin käsiinsä tiedot entisen presidentin Donald Trumpin veroilmotuksista, kertoo syyttäjänviraston tiedottaja. Hänen mukaansa virasto sai tiedot maanantaina kuukausien oikeustaistelun päätteeksi.

Maan korkein oikeus hylkäsi maanantaina Trumpin asianajajien yrityksen estää tietojen luovutus.

Trumpin tilejä tutkittiin aluksi sen vuoksi, että hänen epäiltiin maksaneen hiljaiseksi kaksi naista, joiden kanssa hän oli pettänyt vaimoaan. Toinen naisista on pornonäyttelijä Stephanie Clifford, taiteilijanimeltään Stormy Daniels.

Sittemmin tutkinnat ovat laajentuneet koskemaan myös epäiltyä veronkiertoa sekä vakuutus- ja pankkipetosta. Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin todistuksen mukaan Trump vääristeli omaisuutensa arvoa sekä välttääkseen veroja että saadakseen edullisemmat pankkilainat.

Trump on kutsunut tutkintoja maan historian suurimmaksi noitavainoksi.

Trumpia uhkaa pahimmillaan vankeus. Jos Trump tuomitaan, presidentti ei voi armahtaa häntä, sillä presidentin armahdukset eivät ole mahdollisia osavaltioiden tuomioistuinten antamissa tuomioissa.

Trump on piilotellut verotietojaan vuosien ajan, vaikka presidentit ovat 1970-luvulta alkaen julkaisseet ne hyvän tahdon eleenä. Trump oli Richard Nixonin jälkeen ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka ei ole julkistanut verotietojaan.

Juttua on korjattu kello 21.23: Kyse on Trumpin veroilmoituksista, ei veronpalautuksista. Lisäksi Trump voidaan armahtaa, mutta sitä ei voi tehdä presidentti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut