Puolustusvoimat selvittää Oikeutta eläimille -järjestön väitettä sotakoirien kohtelusta koulutuksessa – Saksanpaimenkoiraliittokin tarttui toimeen

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi keskiviikkona salavideoita, jotka paljastivat, että suojelukoiria koulutetaan Suomessa väkivaltaisin menetelmin. Videoiden mukaan koulutuksessa käytetään myös Suomessa kiellettyjä piikkipantoja. HANDOUT / LEHTIKUVA

Maria Muilu, Olli-Pekka Paajanen, Ilmo Ilkka / STT

Puolustusvoimat selvittää Oikeutta eläimille -järjestön väitettä koirien väkivaltaisesta kohtelusta koulutuksessa, kertoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen STT:lle Pääesikunnasta. Oikeutta eläimille -järjestö kertoi torstaina Twitterissä saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan Puolustusvoimat käyttää koirakoulutuksessa väkivaltaisia menetelmiä ja välineitä.

– Väite tuli meille yllätyksenä. Puolustusvoimien koirakoordinaattorimme ei tunnista, että mitään tällaista olisi tapahtunut, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan asiaa täytyy vielä selvittää, sillä Puolustusvoimien koirakoordinaattori ei ole läsnä kaikissa paikoissa, joissa koiria koulutetaan.

– Jos Oikeutta eläimille voisi tarkentaa aikaa ja paikkaa, se olisi erittäin hyödyllistä.

Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa kertoo STT:lle, että kyse on yksittäisestä sähköpostiviestistä. Järjestöllä ei ole ole esittää väitteelleen todisteita.

– Taustatiedon hankinnassa on tullut selväksi, että on syytä epäilyyn. Puolustusvoimien toiminnan salakuvaaminen on hankalampaa kuin harrastajien, Muurimaa sanoo.

Puolustusvoimissa koulutetaan sotakoiria

Puolustusvoimilla on käytössään noin 130 sotakoiraa, jotka voivat olla huume- tai räjähdekoiria tai partiokoiria. Partiokoirien tehtäviin kuuluu suojelu, josta Puolustusvoimissa puhutaan voimankäyttönä. Muita partiokoirien tehtäviä ovat jäljestäminen ja henkilön etsintä.

Suojelukoulutuksessa maalimies tekee yksinkertaisia liikkeitä, ja koira saa purra maalimiestä. Koulutus aloitetaan jo puolivuotiaalla koiralla patukkaleikeistä, ja koira opetetaan esimerkiksi puremaan purutyynyä.

Sotakoiria hyödynnetään niiden tarkan hajuaistin takia erityisesti ihmisten tai räjähdysaineiden etsinnässä. Voimankäyttöä vaativia tehtäviä ovat esimerkiksi kohteen suojaaminen tai henkilön kiinniotto.

Räjähde- ja huumausainekoirina käytetään erityisesti labradorinnoutajia, partiokoirina taas saksanpaimenkoiria ja belgianpaimenkoiria. Puolustusvoimat hankkii käyttöönsä tulevat koirat pääasiassa pentuina.

Koirakoulutuksen väkivaltaisuus nousi keskusteluun keskiviikkona, kun Yle uutisoi Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamista salavideoista. Videoilla näkyy, kuinka koiria muun muassa potkitaan, lyödään päähän ja kuristetaan. Videoissa ei kouluteta viranomaiskoiria, vaan materiaali koskee suojelukoiraharrastajia.

Kaksi liiton alajaostoa toimintakieltoon

Saksanpaimenkoiraliitto on ilmoittanut keskeyttävänsä suojelukoirakoulutuksen ja kehottavansa myös alajaostojaan pidättäytymään toistaiseksi koulutustoiminnasta. Asia selviää liiton tiedotteesta .

Lisäksi kaksi liiton alajaostoa, eli SPL-Varsinais-Suomi ja SPL-Kotka asetetaan väliaikaiseen toimintakieltoon. Myös liiton rohkeuskoeleiri ja kevätleiri siirretään myöhempään ajankohtaan. Liiton päätösten taustalla ovat keskiviikkona julkisuuteen tulleet tiedot koirien väkivaltaisesta koulutuksesta.

Saksanpaimenkoiraliiton toimista uutisoi aiemmin muun muassa Kymen Sanomat .

Oikeutta eläimille kritisoi aiemmin torstaina, että Saksanpaimenkoiraliiton ja Kennelliiton reaktiot keskiviikkoiseen kohuun suojelukoirien koulutuksesta ovat riittämättömiä.

Oikeutta eläimille: Kyseessä väkivallan kulttuuri

Saksanpaimenkoiraliitto ja Kennelliitto julkaisivat keskiviikkona tiedotteen, jossa ne sanoivat laittomien koulutusvälineiden ja väkivaltaisten koulutusmenetelmien olevan kiellettyjä liiton alaisissa suojelukoulutuksissa.

Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Sami Baggström sanoi Ylelle, ettei tiedä koulutuksessa käytetyn sähkö- ja piikkipantoja.

Oikeutta eläimille sanoo olevansa pettynyt liittojen reagointiin.

– Saksanpaimenkoiraliitossa tiedetään hyvin, mitä kentillä tapahtuu ja miten eläimiä kohdellaan. Kipua ja kärsimystä tuottavia välineitä ja menetelmiä käytetään laajalti, ja ne on vähintään hiljaisesti hyväksytty. Tietämättömyyden teeskentely osoittaa, ettei Saksanpaimenkoiraliitto halua aidosti tarttua ongelmaan, sanoi Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä tiedotteessa aiemmin torstaina.

Järjestön mielestä kyseessä ei ole vain pienen ryhmän tapa, vaan väkivallan kulttuuri on syvällä liittojen toiminnassa.

Kommentoi