Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saharan hiekkaa voi alkuviikolla kulkeutua Suomeen asti ilmavirtauksen mukana

Saharan aavikon hiekkapölyä kulkeutuu suuria määriä Eurooppaan viikonlopun ja alkuviikon aikana, ennustaa EU:n alainen Copernicuksen ilmakehän seurantapalvelu (CAMS).

Ennusteen mukaan valtaosa hiekkapölystä kohdistuisi Espanjaan ja Ranskaan, mutta sitä voisi kulkeutua aina Pohjoismaihin saakka.

CAMS:n vanhemman tutkijan Mark Parringtonin mukaan vastaavanlaisia ilmiöitä havaittiin Euroopassa jo aiemmin helmikuussa. Hänen mukaansa niillä oli merkittäviä vaikutuksia alueiden ilmanlaatuun, minkä myös maanpinnalta tehdyt mittaukset vahvistivat.

– Odotamme näin käyvän myös tällä kertaa, vaikka vielä ei ole selvää, missä määrin pölypilvi on nähtävissä paljain silmin. Aavikolta saapuvat pölypilvet voivat saada taivaan näyttämään punertavalta, heikentää näkyvyyttä sekä liata autoja ja ikkunoita, mutta näitä vaikutuksia on vaikea ennakoida 4–5 päivää ennakkoon, Parrington sanoi perjantaina julkaistussa tiedotteessa .

Ennusteen mukaan pölypilvi vaikuttaisi merkittävästi ilmanlaatuun Espanjassa ja Ranskassa sekä mahdollisesti myös Britanniassa ja Benelux-maissa.

Parringtonin mukaan suuret määrät pölyä voivat aiheuttaa terveyshaittoja hiekkapölyn vaikutusalueella olevien ihmisten hengityselimistölle. Hiekkapölyn odotetaan lisäävän ilmassa olevien pienhiukkasten määrää.

CAMS:n ennusteanimaatiossa näkyy, miten Saharasta saapuvaa hiekkapölyä kulkeutuu Euroopan ylle ja alkavalla viikolla jonkin verran Suomeenkin asti.

Parrington julkaisi lauantaina Twitterissä uuden animaation , jonka perusteella hiekkapölyä saapuisi Suomeen etenkin tiistaina.

Lumisateen vuoksi hiekkapölyä voisi olla vaikea havaita

Tiistaina ja keskiviikkona ilmavirtaus kulkee Espanjasta aina Fennoskandiaan asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Ennusteen perusteella Saharan hiekkapöly voisi siis kulkeutua virtauksen mukana Suomeen.

– Mikäli Välimeren alueelle pääsee jotain ajautumaan, niin se ilmamassa pääsisi ennustetiedon valossa Suomeen asti. On sitten toinen asia, sisältääkö tämä ilmamassa sitä pölyä. Mutta meteorologisesti se olisi mahdollista, kertoo päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö STT:lle.

Pyykön mukaan hiekkapölyn voisi havaita satelliiteilla, mutta hän ei usko pölyn näkyvän helposti maanpinnalla tehdyissä mittauksissa, koska tiistaina on odotettavissa runsaasti lumisadetta.

Tiistain matalapaineen ja lumisateiden vuoksi hiekkapölyllä ei olisi vaikutuksia ilmanlaatuun, Pyykkö arvioi.

– Tämä mahdollinen Saharan hiekkakulkeuma ei pääse jäämään mitenkään jumiin ilmakehän alimpaan kerrokseen.

– Sade tuo pölyn hyvin nopeasti maan pinnalle, ja se ei pääse huonontamaan ilmanlaatua.

Ilmassa olevan hiekkapölyn vaikutukset voisivat Pyykön mukaan olla selkeällä säällä havaittavissa paljain silmin, koska hiekanjyväset sirottavat auringonvaloa.

Hän kuitenkin sanoo, että varsinkin tiistaina hiekkapölyä on käytännössä mahdotonta havaita.

– Valoisaan aikaan tiistaina sataa lunta, ja muutenkin ensi viikko vaikuttaa hyvin pilviseltä.

Pyykkö ei osaa tarkemmin sanoa, miten yleistä hiekkapölyn kulkeutuminen Suomeen on. Hänen mukaansa pölyä on kuitenkin muutamaan otteeseen tullut Suomeen viime vuosina.