IAEA: Iran sallii väliaikaisesti tarkastusten jatkamisen maan ydinlaitoksissa

IAEA:n johtaja Rafael Grossi oli viikonloppuna neuvottelemassa Iranin atomienergiajärjestön johtajan kanssa. /Handout/Iranin atomienergiajärjestö AFP/Handout/Iranin atomienergiajärjestö / LEHTIKUVA

STT–AFP

Iran sallii kolmen kuukauden ajan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n jatkaa tarkastuksiaan maan ydinlaitoksiin, kertoo IAEA:n johtaja Rafael Grossi. Hänen mukaansa tarkastuksia kuitenkin rajoitetaan tiistaista lähtien.

Iran asetti viime vuonna tämän päivän Yhdysvalloille takarajaksi luopua presidentti Donald Trumpin hallinnon asettamista Iranin-vastaisista talouspakotteista. Iran oli aiemmin sanonut lakkaavansa noudattamasta kansainvälisen ydinsulkusopimuksen lisäpöytäkirjaa tiistaina, jos Yhdysvallat ei luovu pakotteista sunnuntaihin mennessä.

Iran on noudattanut lisäpöytäkirjaa vuodesta 2003. Lisäpöytäkirja on sallinut tähän asti IAEA:n tarkastaa käytännössä vapaasti maan ydinlaitoksia.

Iran kertoi aiemmin tänään käyneensä hedelmällisiä keskusteluja Grossin kanssa.

Taustalla Iranin ydinsopimus

Kysymys lisäpöytäkirjan noudattamisesta kytkeytyy kiistaan vuoden 2015 Iranin ydinsopimuksesta, jossa ovat Iranin lisäksi osapuolina Yhdysvallat, Saksa, Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina. Sopimus rajoittaa Iranin mahdollisuuksia rikastaa uraania ydinasekäyttöön.

Sopimus on ollut henkitoreissaan Trumpin vedettyä Yhdysvallat pois siitä vuonna 2018, ja Iran on jälleen alkanut rikastaa uraania yli sopimuksessa määritetyn rajan. Yhdysvaltojen vallanvaihdon jälkeen on kuitenkin herännyt toiveita siitä, että sopimuksen noudattamiseen voitaisiin palata. Presidentti Joe Bidenin hallinto on halukas neuvotteluihin iranilaisten kanssa.

Iran on vaatinut Yhdysvaltoja luopumaan pakotteistaan ennen kuin Iran palaa noudattamaan sopimusta.

Tällä viikolla EU ehdotti Iranin ydinohjelmasta epävirallisia neuvotteluja, joissa olisivat mukana sekä Yhdysvallat että Iran. Yhdysvallat suhtautui ehdotukseen suopeasti, ja Iran sanoi harkitsevansa sitä.

Kommentoi