Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ajokeli laajalti kehno valtaosassa Suomea – maahan sataa kosolti uutta lunta

Ajokeli on tänään valtaosassa Suomea huono tai erittäin huono. Sadetta saadaan runsaasti sekä lumena, räntänä että länsirannikolla vetenä. Varoitus erittäin huonosta ajokelistä on voimassa kello 14:stä alkaen puoleenyöhön saakka.

Liikennesään varoitus kattaa koko Suomen paitsi Lapin itäosan ja Koillismaan. Vaikein ajokeli on Pohjanmaan maakunnassa ja siitä kaakkoon Etelä-Karjalaan ja Kymenlaaksoon asti.

Myös Itä-Uudenmaan pelastuslaitos muistutteli sunnuntaina alkuyöstä Twitterissä ajokelin huonoudesta.

– Näkyvyys liikenteessä on tällä hetkellä huono lumen takia, ja tienpinta on liukas, alenna siis nopeutta, tviitissä kerrottiin.

Lisäksi pelastuslaitos uudelleentviittasi helmikuun alussa julkaisemansa ohjeistukset, joissa muistutetaan muun muassa tilannenopeuden alentamisesta, auton kunnollisesta puhdistamisesta ja turvaväleistä.

Tampereelta etelään sohjoa, pohjoisempana pakkaskelit

Tampereen tieliikennekeskuksesta kerrottiin puoli yhdeksän aikaan aamulla, että päätiet ovat suhteellisen hyvässä kunnossa.

– Mitä alemmalle tieverkolle mennään, siellä on enemmän lunta. Kyllähän tällä hetkellä aurat varmasti aurailee joka paikassa, mutta joka tielle ei ehditä ihan yhtä aikaa, kertoi liikennepäivystäjä Timo Rimmi STT:lle.

Rimmin mukaan aamun tieliikenne on sujunut suhteellisen rauhallisesti.

– Aina tietysti on joitakin pieniä suistumisia ja peltikolareita, mutta ei niitäkään hirveän montaa ole.

Tampereella lämpötila oli aamulla yhden asteen plussan puolella.

– Tampereelta kun mennään etelään päin, on sohjoisia ja märkiä tienpintoja, mutta kun lähdetään pohjoiseen päin, niin siellä on ihan selkeästi pakkaskelit, Rimmi sanoi.

Hän muistuttaa, että kosteat tienpinnat jäätyvät, kun lämpötilat päivän mittaan putoavat pakkaselle.

– Illansuussa tulee taas uusi sadealue, se tässä varmaan tekee sen huonomman ajokelin.

Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrottiin, että tienpinnat olivat aamulla kohtuullisen hyvässä kunnossa. Ajokelin arvioidaan olevan päivän aikana hyvä, mutta iltaa kohden sään kylmeneminen voi heikentää olosuhteita.

– Illalla voi olla jonkinlainen mahdollisuus siihen, että tienpinnat jäätyvät. Lumisadekin saattaa jonkin verran haitata, sanoi liikennepäivystäjä Antti-Jussi Palmroos STT:lle.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös jalankulkusäästä

Lämpötila nousee päivällä nollaan länsirannikolla ja ehkä myös osassa etelärannikkoa. Maan länsiosissa on sunnuntaina aamusta enimmäkseen poutaa, mutta iltapäivällä alueella saadaan jälleen paikoin lumi- tai vesisadetta.

Lapin itäosissa voi sitä vastoin olla pakkasta parikymmentä astetta. Sää on Ilmatieteen laitoksen mukaan selkeää tai puolipilvistä ja enimmäkseen poutaa.

Maan itäosassa on päivällä poutaista ja selkeää. Tätä ennen on kuitenkin vielä pilvistä. Lisäksi lumisateen kerrotaan olevan yöllä ja aamulla paikoin runsasta. Elohopea pyörii viiden ja viidentoista pakkasasteen välillä.

Myös Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Länsi-Lapissa on alkupäivästä pilvistä ja monin paikoin lumisateista. Päivällä myös näillä alueilla selkenee ja sää on poutaista. Pakkasta on kymmenestä kahteenkymmeneen astetta.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös jalankulkusäästä maan etelä- ja lounaisosissa. Varoituksen mukaan jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä. Varoitus on voimassa Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakunnissa.