Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Yön uutiskooste | Koronapandemia lisäsi erityisesti nuorten ja naisten kiinnostusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi kuopiolaisessa ravintolassa, Navalnyi saanee tänään päätöksen kunnianloukkausjutussa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Koronapandemia lisäsi erityisesti nuorten ja naisten kiinnostusta vapaaehtoiseen maanpuolustukseen

Koronapandemia on lisännyt suomalaisten kiinnostusta kriisivarautumiseen myös reserviläistyön kautta. Reserviläisliiton jäsenmäärä kipusi ennätykseen, kun etenkin nuoret ja naiset ovat liittyneet entistä enemmän mukaan.

Kriisit ylipäänsä tuovat jäsenhakemusten piikin Reserviläisliittoon. Näin kävi Ukrainan ja Georgian sotilaallisten kriisien myötä. Samoin on tapahtunut koronaepidemian aikana, kertoo Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola.

Hänen mukaansa reserviläistoimintaan vetää mukaan myös huoli kyberturvallisuudesta ja internetin tietoturvariskeistä.

Asiakkaan hallussa ollut käsiase laukesi kuopiolaisessa ravintolassa

Kuopiolaisessa ravintolassa on puolen yön aikaan lauennut asiakkaan hallussa ollut käsiase, poliisi kertoo tiedotteessaan aamuyöllä.

Laukaus vahingoitti poliisin mukaan asiakasta itseään eivätkä vammat vaatineet sairaalahoitoa.

Tapahtuman jälkeen ravintolan henkilökunta sai aseen haltuunsa.

Poliisi on ottanut asiakkaan kiinni rikoksesta epäiltynä. Poliisi selvittää tapahtumien kulkua.

Tutkimus: Puolueen aatteellinen linja tärkeintä äänestettäessä

Puolueen aatteellinen linja on tärkein tekijä äänestettäessä, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Lähes kolme neljännestä asettaa aatteellisen linjan ratkaisevaksi tai melko ratkaisevaksi syyksi puolueen valintaan.

Seuraavaksi tärkein tekijä on puolueen toiminta yleensä koko maassa 65 prosentin osuudella. Yli puolet arvostaa myös puolueen kykyä ajaa oman sosiaalisen ryhmän etuja.

IS-kysely: Suurin osa haluaa pitää kuntavaalit nykyisen aikataulun mukaisesti

Enemmistö suomalaisista haluaa pitää kuntavaalit nykyisen aikataulun mukaisesti huhtikuussa, selviää Ilta-Sanomien tuoreesta kyselystä.

59 prosenttia vastaajista haluaa, että kuntavaalit järjestetään suunnitellusti. Noin kolmasosa kannatti ajatusta, että vaalit siirrettäisiin ensi syksyyn koronatilanteen vuoksi.

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus. Tällä viikolla tehtyyn kyselyyn vastasi noin tuhat ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Oppositiopoliitikko Navalnyi saanee tänään päätöksen kunnianloukkausjutussa

Venäläisen oppositiopoliitikon ja presidentti Vladimir Putinin vastustajan Aleksei Navalnyin kunnianloukkausjutun päätöstä odotetaan tänään iltapäivällä.

Syyttäjä on esittänyt Navalnyille noin 10 000 euron sakkorangaistusta 95-vuotiaan toisen maailmansodan veteraanin kunnian loukkaamisesta.

Tänään käsitellään myös Navalnyin alun perin vuonna 2014 saaman kavallustuomion valitusta. Tuomioistuin muutti tämän kuun alussa Navalnyin 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion ehdottomaksi tämän palattua Berliinistä, jossa hän oli toipumassa myrkytysyrityksestä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut Navalnyin kavallustuomion mielivaltaiseksi ja kohtuuttomaksi.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuneet Meksikosta Yhdysvaltoihin Bidenin purettua edeltäjänsä maahanmuuttopäätöksiä

Ensimmäiset turvapaikanhakijat ovat ylittäneet rajan Meksikosta Yhdysvaltoihin presidentti Joe Bidenin maahanmuuttoa koskevien lakiuudistusten alla.

Maan edellisen presidentin Donald Trumpin maahanmuutto-ohjelma lähetti kymmeniä tuhansia ei-meksikolaisia turvapaikanhakijoita takaisin rajan yli odottamaan hakemustensa käsittelyä. Biden pyrki nopeasti purkamaan edeltäjänsä kiistanalaiset päätökset.

Paikallista aikaa perjantaina turvapaikanhakijat tulivat bussilla rajan yli Meksikon Tijuanasta mukanaan edustajia YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:stä. Ensimmäisenä rajan ylitti 25 ihmisen ryhmä, mutta tuhannet odottavat edelleen Meksikon puolella omaa vuoroaan. (Lähde: AFP)

Nasan vastikään laskeutunut Mars-mönkijä on lähettänyt punaisen planeetan pinnalta upeita kuvia

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut uusia Perseverance-mönkijänsä ottamia upeita kuvia.

Marsista saadun materiaalin joukossa on muun muassa kuvaa siitä, kun mönkijä lasketaan hienovaraisesti kaapeleilla Marsin pinnalle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tällaista kuvamateriaalia on saatu taltioitua.

Perseverance eli suomalaisittain Sisu tupsahti pehmeästi Jezeron kraatteriin Marsin pinnalle torstai-iltana Suomen aikaa taitettuaan sitä ennen matkaa avaruudessa seitsemän kuukautta ja yli 480 miljoonaa kilometriä.

Yhdessä laskeutumisalueelta lähetetyssä värikuvassa voi nähdä mönkijän renkaiden vieressä kiviä, joiden uskotaan olevan 3,6 miljardia vuotta vanhoja. (Lähde: AFP)

Suomalaispelaajat mätkivät kiekkoja verkkoon Detroitin ja Floridan maalikarkeloissa

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers rökitti Detroit Red Wingsin 7–2. Panthersissa pelaava Aleksander Barkov nappasi ottelussa 1+2-tehot.

Ottelun ensimmäisestä maalista vastasi Floridan Juho Lammikko, joka sai kiekon verkkoon, kun peliä oli pelattu noin kuusi minuuttia. Ensimmäisen erän lopussa Florida siirtyi Barkovin maalilla 4–1-johtoon.

Kolmannen erän alussa Detroit pääsi kaventamanaan 5–2-tilanteeseen Valtteri Filppulan maalilla, mutta Florida teki erässä vielä kaksi maalia.

Maalivahdin oma maali ratkaisi Wolverhamptonin ja Leedsin kohtaamisen

Englannin Valioliigassa Wolverhamptonin ja Leedsin kohtaaminen ratkesi surkeasti Leedsin maalivahdin omaan maaliin. Perjantai-iltana pelattu jalkapallo-ottelu päättyi Wolverhamptonin 1–0-voittoon.

Ottelun 64. minuutilla Wolverhampton pääsi laukomaan kohti maalia, mutta pallo osui tolppaan oikeassa ylänurkassa. Siitä pallo kimposi maalivahti Illan Meslierin selän kautta maaliin.

Leedsin Patrick Bamford sai pallon Wolverhamptonin verkkoon 78. minuutilla, mutta maali hylättiin paitsiona.

Wolverhampton kipusi ottelun päätteeksi Leedsin ohi sarjataulukossa. Joukkueet ovat liigassa aivan rinta rinnan. Wolves on sijalla 11 ja Leeds pisteen päässä 12:ntena.

Tositelevisiotähti Kim Kardashian hakee avioeroa räppärimiehestään Kanye Westistä

Tositelevisiotähti Kim Kardashian on jättänyt avioerohakemuksen erotakseen aviomiehestään räppäri Kanye Westistä. Yhdysvaltalainen superpari on ollut aviossa lähes seitsemän vuoden ajan. Kardashianin eroaikeet on vahvistanut hänen tiedottajansa.

Erouutisesta kertoi ensimmäisenä viihdeuutissivusto TMZ, jonka mukaan ero on ”niin sopuisa kuin se voi olla”. Kardashian hakee TMZ:n mukaan pariskunnan neljän lapsen osalta yhteishuoltajuutta.

Yhdysvaltalaismediat kertoivat jo viime kuussa, että julkkispariskunta asuisi erillään ja olisi pariterapiassa.