Iran vaatii taas Yhdysvaltoja poistamaan talouspakotteet ydinsovun tieltä

Iran ilmoitti vuonna 2019 alkavansa rakentaa toista reaktoria maan lounaisosassa sijaitsevaan Bushehrin ydinvoimalaitokseen. Arkistokuva. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Iran vaatii perjantaina jälleen Yhdysvaltoja poistamaan kaikki ex-presidentti Donald Trumpin hallinnon maalle asettamat talouspakotteet. Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kirjoitti Twitterissä, että Iran on valmis välittömästi luopumaan kaikista ydinsopimuksen vastaisista toimistaan, jos pakotteet poistetaan.

Yhdysvallat ilmoitti jo aikaisemmin, että se on valmis keskustelemaan Iranin kanssa ydinsopimuksesta, kun se hyväksyi Euroopan unionin kutsun keskustelujen aloittamiselle.

Yhdysvaltainen uutiskanava CNN kirjoittaa Yhdysvaltojen korostaneen, että halukkuudessa keskusteluille Iranin ja ydinsopimuksen muiden osapuolten kanssa ei ole kyse myönnytyksestä.

Sen sijaan tuotiin esiin, että kyse on ensimmäisestä diplomaattisesta askeleesta, jolla selvitetään, miten keskustelut voidaan aloittaa. Iran ja Yhdysvallat ovat molemmat ilmaisseet, että toisen tulisi ottaa ensimmäinen askel ydinsopimukseen liittyen.

Sunnuntaina takaraja

Iran on pannut sunnuntain takarajaksi pakotteiden poistamiselle. Jos näin ei tehdä, Iran on uhannut estää Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien pääsyn joihinkin laitoksiinsa. Sekä Yhdysvallat että Euroopan maat ovat varoittaneet Irania vakavista seurauksista, jos se tekee näin.

Iranin ydinohjelman rajoittamiseksi laadittu sopimus tuli voimaan vuonna 2015. Yhdysvaltain entinen presidentti Trump veti sittemmin maansa pois sopimuksesta ja määräsi Iranille uusia pakotteita.

Ydinsopimuksella on pyritty estämään Irania kehittämästä ydinaseita, ja siihen sisältyy muun muassa 15 vuoden kielto uraanimetallin valmistamisesta. Iran ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että se on aloittanut uraanimetallin valmistamisen. Uraanimetallia voidaan käyttää komponenttina ydinaseiden valmistamiseen.

Barack Obaman presidenttikaudella solmitussa ydinsopimuksessa ovat mukana myös Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Sopimuksen kaatuminen on ollut pettymys sekä Yhdysvaltain eurooppalaisille liittolaisille että Venäjälle ja Kiinalle.

Kommentoi