Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdelle mielenosoituksia kuvanneelle toimittajalle vankeutta Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä oikeus tuomitsi torstaina kaksi mielenosoituksia seurannutta toimittajaa kahdeksi vuodeksi vankilaan, kertoo heidän työnantajansa.

Puolassa päämajaansa pitävän Belsat -televisiokanavan mukaan Katsjaryna Bahvalava, 27, ja Daria Tshultsova, 23, tuomittiin, koska he syyttäjän mukaan yllyttivät yleisen järjestyksen törkeään rikkomiseen kuvatessaan mielenosoituksia marraskuussa.

Kaksikko on ollut tutkintavankeudessa marraskuusta saakka.

– Välitin suorana sitä, mitä tapahtui. Sen vuoksi minut pantiin vankilaan tekaistujen syytteiden nojalla, Bahvalava sanoi päätöspuheenvuorossaan oikeudessa keskiviikkona.

Lukuisat länsimaiset toimittajajärjestöt, kuten Journalistiliitto, ovat tuominneet jyrkästi kaksikon vangitsemisen ja vaatineet heidän välitöntä vapauttamistaan.

Pidätyksiä ja ratsioita

Aikaisemmin kuluneella viikolla poliisit ratsasivat toimittajen, ihmisoikeusaktivistien ja ammattiliittojen johtohenkilöiden koteja ja toimistoja.

– Valko-Venäjän journalisteja ja ihmisoikeusaktivisteja on peloteltu mielivaltaisin pidätyksin ja rikossyyttein. Nyt heitä ja heitä edustavia järjestöjä vastaan hyökätään järjestäytyneesti ja koordinoidusti, sanoo Journalistiliiton kansainvälinen asiamies Juha Rekola liiton verkkosivuilla .

– Ja tämä tapahtuu Euroopassa, muutaman sadan kilometrin päässä Suomesta. Eihän tällaista voi sietää, hän jatkaa.

Keskiviikkona Valko-Venäjällä alkoi oikeudenkäynti viime kesänä opposition presidenttiehdokkaaksi pyrkinyttä Viktar Babarykaa vastaan. Venäläisomisteista Belgazprombank -pankkia johtanut Babaryka pidätettiin kesäkuussa pian sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut aikovansa haastaa Aljaksandr Lukashenkan presidentinvaaleissa.

Valko-Venäjällä on ollut laajoja mielenosoituksia elokuusta lähtien, jolloin maata itsevaltaisesti hallitseva Lukashenka julistautui presidentinvaalien voittajaksi. Vaalit on laajasti tuomittu vilpillisiksi.