Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari varoitti lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa 5g-verkon roolin kansallisessa turvallisuudessa korostuvan tulevina vuosina.
– Tämän vuosikymmenen lopulla 5g-verkko on alusta, jonka varassa koko yhteiskunta toimii käytännössä, Pelttari sanoi.
– Sen takia on tärkeää, että verkon hallinta ei ole sellaisilla tahoilla, jotka pääsevät vaikuttamaan.
Pelttarin mukaan 5g-verkon varaan rakentuu tulevina vuosina suurin osa yhteiskunnan toiminnoista liikenteestä viestintään ja televerkkoihin. Kriisitilanteessa verkon kautta voitaisiin siten teoriassa lamauttaa koko yhteiskunta.
Yle nosti keskustelussa esiin kiinalaisen verkkoyhtiö Huawein , jolle eräät maat ovat määränneet porttikiellon 5g-verkkoihinsa turvallisuusepäilyjen vuoksi.
Pelttarin mukaan 5g-verkon turvallisuusnäkökulmassa ei ole kyse yksittäisestä yrityksestä tai valtiosta vaan verkon rakenteesta ja sen vaikutuksista. Nykylainsäädännön mukaan verkkoon ei saa laittaa kiinni laitteita, jotka voivat uhata turvallisuutta.
Autoritaarisilla valtioilla suora yhteys yritystoimintaan
Pelttari kertoi Ylelle aiemmin, että tietyt autoritaariset valtiot ovat pyrkineet pääsemään kiinni Suomen kriittiseen infrastruktuuriin. Toimintaan ei Pelttarin mukaan välttämättä liity rikosta, vaan kyse voi olla esimerkiksi laillisista ostoksista.
– Tällaisilla hankkeilla voi kuitenkin olla kansalliseen turvallisuuteen sellaisia vaikutuksia, joista on välttämätöntä saada tietoa, Pelttari sanoi Ylelle.
Kriittisen infran tavoittelussa on Pelttarin mukaan kyse suurvaltakilpailusta.
– Vaikkapa Kiina on ilmaissut avoimesti halunsa tulla johtavaksi suurvallaksi. Suurvallalla on globaalit intressit, ja intressejä myös silloin Suomessa.
Pelttari huomautti haastattelussa myös, että autoritaarisissa maissa valtio pystyy vaikuttamaan varsin suoraan yritysten toimintaan.
– Tämä on muutos aikaisempaan verrattuna, ja tämä mielestäni täytyy ottaa huomioon, kun tehdään tärkeitä päätöksiä vaikkapa esimerkiksi 5g-verkon toimittajista.