Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Islannissa puretaan koronarajoituksia ja elämä palailee kohti normaalia

Päinvastoin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, Islannissa elämä palailee koronapandemian jäljiltä kohti normaalia, kun koronarajoituksia vähin erin puretaan.

Islannissa on viime viikkoina ollut Euroopan alhaisin uusien koronatapausten ilmaantumislukema.

Verrattain hyvän tautitilanteen myötä Islannissa on jo joulukuusta lähtien purettu koronarajoituksia. Saarivaltion uimahallit avattiin joulukuussa, ja tammikuussa avattiin kuntosalit. Viimeisin koronarajoitusten purkutoimenpide nähtiin viime maanantaina, jolloin baarit saivat avata ovensa.

Noin 365 000 asukkaan Islannissa on rekisteröity hieman yli 6 000 koronatapausta ja 29 koronaviruksen aiheuttamaa kuolemaa. Tähän mennessä noin neljä prosenttia islantilaisista on saanut koronarokotteen.

Islannin hyvälle menestykselle koronaviruksen torjunnassa on esitetty useita selityksiä.

– Tärkein syy on se, että islantilaiset ovat valmiita noudattamaan rajoituksia, sanoo poliisipäällikkö Vidir Reynisson.

Matkustaminen vähentynyt rajusti

Keskeisenä selityksenä Islannin hyvälle menestykselle on pidetty myös maan hyvin toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää ja sitä, että maassa ahkerasti tehty koronatestejä ja jäljitetty tartuntaketjuja.

Yhtenä tärkeänä syynä on pidetty myös Islannin syrjäistä ja eristäytynyttä maantieteellistä sijaintia ja korona-aikana rajusti vähentynyttä matkustamista. Kun ennen koronapandemiaa Islantiin saapui päivittäin noin 18 000 matkustajaa, on luku pudonnut nyt noin 200–300 matkustajaan päivässä.

Islantiin tulevat joutuvat käymään läpi kaksi viiden päivän välein otettavaa koronatestiä, joiden välisen ajan maahantulijat joutuvat viettämään karanteenissa. Uudet maahantulijoita koskevat säännökset ovat olleet voimassa tammikuun puoliväistä lähtien.

– Me haluamme tietysti estää uusien virusmuunnosten pääsyn maahan, biotilastotieteilijä Johanna Jakobsdottir Islannin yliopistosta sanoo.