Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

"Pyydämme nöyrästi, että tuomitsette presidentti Trumpin" – syyttäjien osuus päättyi virkasyyteoikeudenkäynnissä

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin virkasyyteoikeudenkäynnissä syyttäjien osuus päättyi myöhään torstaina Suomen aikaa. Demokraatteja edustavat edustajainhuoneen syyttäjät pyysivät loppupuheenvuorossaan senaattia tuomitsemaan republikaanipuoluetta edustavan Trumpin.

Syyttäjien pääargumentti on, että Trump yllytti loppiaisena tarkoituksella kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen.

– Pyydämme nöyrästi, että tuomitsette presidentti Trumpin rikoksesta, johon hän on selvästi syyllistynyt, Joe Neguse, yksi edustajainhuoneen valitsemista syyttäjistä sanoi loppupuheenvuorossaan.

– Jos häntä ei tuomita, jos teeskentelemme, että tätä ei tapahtunut tai, mikä vielä pahempaa, emme vaadi ketään vastuuseen, kuka voi taata etteikö näin voi tapahtua uudestaan? Neguse vetosi.

Uutiskanava CNN:n mukaan syyttäjät pyrkivät esittämään todisteet kolmeen keskeiseen kysymykseen: olivatko väkivaltaisuudet ennakoitavissa, yllyttikö Trump kannattajiaan väkivaltaan ja toimiko Trump tahallaan.

Syyttäjät päättivät paikallista aikaa torstaina oman kaksipäiväisen osuutensa, jonka aikana he esittivät muun muassa uutta shokeeraavaa videomateriaalia loppiaisen mellakasta.

Videoilla näkyi, kuinka mellakoitsijat hyökkäsivät väkivaltaisesti poliiseja kohtaan kongressitalon ulkopuolella ja etsivät kongressin edustajia rakennuksen sisällä. Myös muun muassa varapresidentti Mike Pencen evakuointi rakennuksesta oli tallentunut videolle kuten myös mellakoitsijoiden huudot, jotka vaativat Penceä "hirteen".

Osaa republikaaneista videot eivät kiinnostaneet

Monet republikaanien senaattorit sanoivat olevansa järkyttyneitä näkemästään, mutta ilmaisivat samalla, etteivät muuta suunnitelmiaan äänestää Trumpin vapauttamisen puolesta.

Vice News kertoi torstaina, ettei osa republikaanisenaattoreista ollut kuitenkaan osoittanut minkäänlaista kiinnostusta syyttäjien esittämiä videoita kohtaan.

Floridalaissenaattori Rick Scott oli Vicen mukaan kertonut videoiden näyttämisen jälkeen toimittajille, että koko touhu on täyttä ajan haaskuuta. Hänen mukaansa sillä ei saada esimerkiksi yhdysvaltalaisille töitä tai saada rokotetta jaettua. Scott kuvaili toiminnan olevan kostonhaluista.

Myöskään presidentti Joe Bidenin vaalivoiton virallistamiseen vaadittua valitsijamiesten äänten vahvistamista vastustanut missourilaissenaattori Josh Hawley ei piilotellut Vicen mukaan kiinnostuksensa puutetta. Hän istui videoiden esittämisen aikaan senaatin parvella jalat tuolille nostettuina ja teki paperitöitä. Kentuckya edustavan republikaanisenaattori Rand Paulin taas kerrotaan tuherrelleen videoiden esittämisen aikana.

Republikaanisenaattorit tapasivat Trumpin lakimiehiä

Uutiskanava CNN kertoo kolmen republikaanisenaattorin tavanneen Trumpin puolustusasianajajia näiden valmistellessa puolustuspuheenvuorojaan. Lakimiesten käyttämään huoneeseen menneet republikaanisenaattorit olivat Trumpin liittolaisina tunnetut eteläcarolinalainen Lindsey Graham, utahilainen Mike Lee ja texasilainen Ted Cruz.

Trumpin lakimiehen David Schoenin mukaan senaattorit olivat "erittäin ystävällisiä kavereita", jotka halusivat vain varmistaa kaikkien olevan tietoisia prosessin kulusta puolustuksen osuuden alkamisen aattona.

Schoenilta kysyttiin myös, onko hänen mielestään soveliasta, että senaattorit tapaavat puolustusasianajajia oikeudenkäynnin aikana. Lakimiehen mukaan asia lienee virkasyyteoikeudenkäynnin luonteen mukaista ja ilmaisi, ettei prosessi vastaa mitenkään normaalia oikeudenkäyntiä.

Uutiskanavan mukaan osa senaattoreista näkee itsensä puolueettomina valamiehinä, kun taas toiset ojentavat auttavaa kättää oman puolueensa suuntaan.

Trumpin puolustus aloittaa perjantaina

Trumpin puolustus aloittaa puheenvuoronsa perjantaina. Puolustukselle on varattu sama aika kuin syyttäjille, yhteensä 16 tuntia kahden päivän aikana.

Puolustus pyrkii osaltaan todistamaan, ettei Trump olisi ollut henkilökohtaisessa vastuussa kongressitalon tapahtumiin.

Ex-presidentin puolustus on myös väittänyt koko oikeudenkäynnin olevan perustuslain vastainen, koska Trump on jo jättänyt tehtävänsä. Senaatti torjui väitteet perustuslain vastaisuudesta aiemmin tällä viikolla.

Puolustusasianajajien odotetaan painottavan myös sitä, ettei Trump olisi suoraan kehottanut kannattajiaan käyttämään väkivaltaa.

Yksi syyttäjistä, kongressiedustaja Jamie Raskin on puolestaan tuonut oikeudenkäynnin aikana esiin, ettei loppiaiskapina syntynyt tyhjästä. Raskinin mukaan kyseessä ei ollut myöskään ensimmäinen kerta, kun Trump yllytti ja lietsoi väkijoukkoa.

Tuomiota pidetään epätodennäköisenä

CNN:n mukaan ex-presidentti pelasi torstaina golfia Floridassa sillä aikaa, kun senaatti kuunteli syyttäjiä Washingtonissa.

Yhdysvaltain edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa olivat hyökänneet kongressirakennukseen loppiaisena. Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana.

Oikeutta käydään senaatissa. Jotta Trump tuomittaisiin, pitäisi kaikkien 50 demokraattisenaattorin sekä 17 republikaanisenaattorin äänestää häntä vastaan. Tuomiota pidetään siksi epätodennäköisenä.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Hän on myös ensimmäinen, jota vastaan käydään senaatissa oikeutta presidenttikauden jo päätyttyä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.