Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Viime kädessä maksajina taloyhtiöiden asukkaat" – kilpailuviranomaisen mukaan isännöintialan hintakartellissa mukana kuusi yritystä ja Isännöintiliitto

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä 22 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle isännöintialan yritykselle ja Suomen Isännöintiliitolle hintakartellista.

Kyseiset yritykset ovat Realia Services ja Colliers International Finland Group, Isännöinti Ilkka Saarinen, OP Koti Kainuu , Oulun kiinteistötieto ja Suomen Kiinteistöhallinta , Realia Services ja Realia Group Oy ja Realia Holding Oy , REIM Group ja REIM Hämeenlinna .

KKV:n mukaan yritykset ja Isännöintiliitto sopivat vuosina 2014–2017 keskenään isännöintipalvelujen hinnoista ja pyrkivät korottamaan valtakunnallisesti isännöintitoimialan hintatasoa.

Hintojen korottamisesta ja hinnoittelun yhtenäistämisestä viestittiin jäsenyrityksille ja koko isännöintialalle aktiivisesti kyseisinä vuosina. Hintasuosituksia annettiin esimerkiksi tiedottein, tapahtumissa ja Isännöintiliiton verkkosivuilla. Tavoite erikseen veloitettavien lisäpalveluiden osuuden kasvattamisesta isännöintialan hinnoittelussa kirjattiin myös Isännöintiliiton strategiaan.

Alalla on tapahtunut voimakasta keskittymistä viime vuosina, joten osa yrityksistä on tunnettu aiemmin eri nimillä. Kartellista epäillyistä yrityksistä REIM Group ja REIM Hämeenlinna kuuluvat samaan konserniin. Realia Services ja Colliers International Finland Group ovat keskenään samaa yritysrypästä, samoin Oulun kiinteistötieto ja Suomen Kiinteistöhallinta keskenään, kuten myös Realian yritykset.

"Vaikuttanut alan hintatasoon koko Suomessa"

Hintakartelli tarkoittaa järjestelyä, jossa alan yritykset sopivat keskenään myytävien tuotteiden hinnoista samalla tuotanto- tai jakeluportaalla. Myyntikartellien lisäksi yritykset voivat muodostaa ostokartelleja, jolloin ne ostavat esimerkiksi välituotteita ennalta sovituin hinnoin.

Kartellien epäillään johtavan siihen, että kuluttajat tai yritykset joutuvat maksamaan kalliimman hinnan huonommasta laadusta.

Hinnoista sopiminen kilpailijoiden kesken ja hintasuositusten antaminen ovat erittäin vakavia kilpailun rajoituksia, joiden ainoa tarkoitus on nostaa keinotekoisesti hintoja asiakkaiden vahingoksi, KKV toteaa. Sen mukaan toiminta on ollut omiaan vaikuttamaan isännöintialan hintatasoon koko Suomessa.

"Esityksemme mukaan kyse on pitkään kestäneestä kartellitoiminnasta"

KKV alkoi selvittää asiaa vuonna 2017. Se teki tuolloin tarkastuksia isännöintiyritysten ja Isännöintiliiton toimitiloissa. Näyttö hintakartellista perustuu osin näillä tarkastuksilla kerättyyn asiakirjanäyttöön ja osin Isännöintiliiton julkiseen viestintään.

– Esityksemme mukaan kyse on pitkään kestäneestä, järjestelmällisestä kartellitoiminnasta, KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo toteaa.

Hänen mukaansa esityksen kohteena olevat yritykset ovat tehneet yhteistyötä suunnitelmallisesti nostaakseen hintojaan ja vaikuttaakseen koko toimialan hintatasoon. Isännöintialalla korkeampien hintojen maksajina ovat viime kädessä taloyhtiöiden asukkaat.

Leivo totesi tiedotustilaisuudessa, ettei vielä tiedetä, paljonko tämä hintakartelli on lisännyt taloyhtiön asukkaiden maksuja. Hän kuitenkin totesi, että yleisesti kartellit lisäävät hintoja 10–30 prosentilla.

Kuluttajaliitto kehottaa kilpailuttamaan isännöintipalvelut: "Hyvä vastalääke kohoaville hinnoille"

Isännöintiliitto pitää tulkintaa virheellisenä

Isännöintiliitto pitää keskiviikkona julkiseksi tullutta tulkintaa kuitenkin virheellisenä ja korostaa, että kyseessä on vasta epäily.

Isännöintiliiton mukaan se ei ole pyrkinyt hinnoittelurakenteen yhtenäistämiseen. Isännöintiliitto on laatinut tiedotteita, joissa on puhuttu yleisluontoisesti isännöinnin hinnankorotuspaineista.

– Tämän toiminnan tavoitteena on ollut pyrkimys nostaa alan arvostusta, palveluiden eriytymisestä ja laatukilpailua, jotta taloyhtiöt saavat parempaa isännöintiä, liitto sanoi tiedotteessaan.

KKV on nyt vienyt asian markkinaoikeuteen.