Hallitus lupaa uusia työllisyystoimia kevään kehysriihessä, mitään keinoa ei jätetä arvioimatta

Marin sanoi puheessaan eduskunnassa, että olisi virhe lopettaa kasvua, työllisyyttä ja ihmisiä tukeva finanssipolitiikka liian aikaisin. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen, Saila Kiuttu / STT

Hallitus lupaa uusia työllisyystoimia ja tarkempia suunnitelmia julkisen talouden tasapainottamiseksi kehysriihessä huhtikuussa.

– Tässä yhteydessä hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) valtiopäivien avauskeskustelussa eduskunnassa tiistaina.

Hallituksen tavoitteena on 80 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Tavoitteesta on kasassa 30 000.

Oppositiopuolueet esittivät keskustelussa huolensa hallituksen talouspolitiikan suunnasta. Kuntien ja valtion tuhlailulle toivottiin loppua.

– Julkisen rahankäytön lisääminen ei ole kestävä tie elvyttää taloutta, vaan parempana keinona olisivat veronkevennykset. Työntekijöiden, eläkeläisten ja yrittäjien ostovoiman kasvattaminen luo hyvinvointia, kilpailukykyä ja uusia työpaikkoja, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio.

Kokoomuksen mukaan hallitus näyttää ratkaisevan jokaisen eteen tulevan ongelman joko lisävelalla tai veronkorotuksilla. Kokoomus toivoo uudistuksia, joilla syntyy työpaikkoja ja joilla yritykset kasvavat ja uskaltavat investoida. Kehysriihi huhtikuussa on puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan viimeinen päätöksenteon paikka, jos hallitus aikoo vielä jotain tehdä.

Arhinmäki: Perussuomalaisilla on taikaseinä

Hallituspuolueista ihmeteltiin kritiikkiä velanotosta ja veronkorotuksista.

– Perussuomalaiset haluaa yhtä aikaa sekä veronkevennyksiä että velanoton vähentämistä mainitsematta samaan aikaan yhtä ainutta leikkauskohdetta palveluihin. Heillä on taikaseinä, josta he jakavat veronalennuksia, sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Marinista olisi virhe lopettaa kasvua, työllisyyttä ja ihmisiä tukeva finanssipolitiikka liian aikaisin. Poikkeuksellisia toimia jatketaan niin kauan kuin tarve on. Tulevaisuuden kannalta tärkeintä on hänestä se, miten yritykset selviävät kriisin yli ja millaisessa kunnossa ne kohtaavat pandemian jälkeisen maailman.

– Elinvoimaiset ja kilpailukykyiset yritykset ovat myös korkean työllisyysasteen edellytys. Siksi nyt on tehtävä kaikki tarvittava, jotta tuotantokapasiteettimme olisi iskussa, kun kysyntä jälleen elpyy.

Virkamiesraportin päätelmät huolettivat

Oppositio tivasi myös, miten hallitus suhtautuu valtiovarainministeriön tuoreen virkamiesraportin päätelmiin talouden tilasta. Maanantaina julkaistun raportin mukaan Suomi on jäänyt työn tuottavuudessa, työllisyydessä ja investoinneissa jälkeen keskeisistä vertailumaista, kuten muista Pohjoismaista, Saksasta ja Hollannista.

– Kaikki Suomesta tehty tutkittu tieto varoittaa tällä hetkellä kurjistuvasta tulevaisuudesta, jos talouspolitiikan linja ei muutu, sanoi Orpo.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) vastasi, että raportti toi hyvän lisän keskusteluun siitä, mitkä ovat erot Suomen ja muiden pohjoismaiden välillä.

– Meidän pitää pystyä samaan kuin muualla, hän korosti.

Syvimmillään erot maiden välillä liittyvät hänestä työvoiman käyttöön ja työvoiman määrän kehitykseen.

Hän kuitenkin korosti, ettei raportti esittänyt ratkaisuja vaan näkökulmia ja että tarkasteluajankohta ulottui selvästi pidemmälle kuin tämän hallituksen toimikauteen.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty