Syyttäjä vaatii neljän vuoden vankeustuomioita kahdelle miehelle konepajayhtiö Cargotecin huijaamisesta. Syytetyt olivat esimiesasemassa Cargotec-konserniin kuuluvassa MacGregorissa .
Syytteen mukaan Cargoteciltä ja MacGregorilta saatiin perusteettomilla laskuilla yhteensä yli 14 miljoonaa euroa. Rikoskokonaisuus ajoittuu syytteen mukaan vuosiin 2002–2017.
Syyttäjän mukaan syytetyt pyysivät petostarkoituksessa Cargotecin ja MacGregorin edustajia tekemään ostotilauksia kahdelle offshore-yhtiölle, jotka oli rekisteröity Neitsytsaarille. Laskut maksettiin, vaikka tilattua tavaraa ei syyttäjän mukaan ollut tarkoituskaan toimittaa eikä offshore-yhtiöillä ollut todellista liiketoimintaa.
Tilaukset ja laskut koskivat pääosin suurten laivojen lastiluukkujen suunnittelua ja teknistä piirtämistä.
Yhtiöillä ei normaalia liiketoimintaa
Syytetyistä toinen käytti määräysvaltaa yhtiöissä, joille tilauksia tehtiin. Myöhemmin osa varoista siirrettiin toisen syytetyn määräysvallassa olleelle yritykselle.
Syyttäjän mukaan kaikkien kolmen offshore-yhtiön pankkitileiltä ilmenee runsaasti sijoitustoimintaa, mutta ei sellaisia kuluja jotka liittyisivät normaaliin liiketoimintaan. Yhtiöiden tosiasiallisen määräysvallan käyttäjiä on syyttäjän mukaan peitelty.
Syytteen mukaan Cargotecin petoksista kärsimät vahingot olivat yli 6,3 miljoonaa euroa ja MacGregorin kärsimät vahingot yli 7,7 miljoonaa euroa.
Toinen syytetyistä oli MacGregor Finland -yhtiön palveluksessa vuodesta 1994 vuoteen 2016, jolloin hän irtisanoutui. Hänellä oli syyttäjän mukaan budjettivastuu kaikista asiakasprojekteista, ja hän oli yksi toisen syytetyn esimiehistä. Syyttäjän mukaan hän vaikutti asemansa kautta siihen, että hänen offshore-yhtiönsä valittiin palveluntuottajiksi.
Toinen syytetty työskenteli MacGregor GBR -yhtiössä vuodesta 2005 alkaen. Hän irtisanoutui marraskuussa 2017 kolme päivää sen jälkeen, kun häntä oli kuultu MacGregor Finland -yhtiön sisäisessä selvityksessä syytteisiin johtaneista teoista.
KRP aloitti tutkinnan vuonna 2018
Cargotec vahvisti rikosepäilyt kesällä 2019. Yhtiö kertoi havainneensa epäillyn talousrikoksen omassa sisäisessä selvityksessään ja tehneensä tutkintapyynnön viranomaisille.
Keskusrikospoliisi oli aloittanut esitutkinnan vuoden 2018 lopulla. Tutkinnassa tehtiin myös kansainvälistä yhteistyötä.
Syyttäjän mukaan molemmat syytetyt syyllistyivät törkeään petokseen. Syyttäjä esitti myöhemmin irtisanoutuneelle syytetylle myös toissijaisen rangaistusvaatimuksen avunannosta törkeään petokseen.
Jutun käsittely alkoi tiistaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.