THL julkaisi alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusjärjestyksen – ensimmäisessä ryhmässä noin 280 000 ihmistä

Koronarokotteita tarjotaan ensin ihmisille, joilla on erittäin voimakkaasti vakavalle taudille altistava sairaus tai tila. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut rokotusjärjestyksen taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille eli koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, missä määrin sairaus altistaa vakavalle koronavirustaudille.

Koronarokotteita tarjotaan ensin ihmisille, joilla on erittäin voimakkaasti vakavalle taudille altistava sairaus tai tila. Tähän ryhmään kuuluu noin 280 000 ihmistä.

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat muun muassa ne, joille on tehty elinsiirto tai enintään puoli vuotta sitten kantasolusiirto, jotka käyttävät kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitystä tai joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, ei kuitenkaan tyvisolusyöpä.

Lisäksi ensimmäiseen ryhmään kuuluvat ihmiset, joilla on vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus tai lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä aikuiset, joilla on Downin oireyhtymä.

Toiseen ryhmään kuuluvat muun muassa ihmiset, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, aivohalvaus, tyypin 1 diabetes tai immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen. Toiseen ryhmään kuuluu yhteensä noin 630 000 ihmistä.

Ryhmät menevät myös osin päällekkäin, sillä ihmisillä voi olla useampia sairauksia, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino STT:lle.

Tässä järjestyksessä riskiryhmäläiset saavat koronarokotteen – katso koko lista

Ryhmien sisällä eri sairauksia ei priorisoida

Kunnat järjestävät rokotukset ja tiedottavat asukkailleen rokotusten ajasta ja paikasta. Tiedottamisen toteuttamisesta päätetään kunnissa, Leino sanoo. Osa kunnista tiedottaa luultavasti paikallislehdissä ja verkkosivuilla, osa saattaa lähettää myös esimerkiksi tekstiviestejä tai kutsukirjeitä.

Nyt määriteltyjen ryhmien sisällä kaikkia taustasairauksia sairastavia rokotetaan samanaikaisesti. Kuntien päätettävissä on Leinon mukaan myös se, lähdetäänkö alle 70-vuotiaiden rokotuksissa esimerkiksi vanhimmasta päästä liikkeelle.

– Ihan kauhean hienosyiseen järjestykseen ei tässä päästä ihan käytännön syistäkin, Leino sanoo.

Muita sairauksia sairastavien ja terveiden alle 70-vuotiaiden rokotusjärjestystä tarkennetaan myöhemmin.

Suomessa AstraZenecan koronarokotetta suositellaan toistaiseksi alle 70-vuotiaiden rokottamiseen, sillä tutkimustietoa rokotteen tehosta iäkkäillä on vasta vähän. 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottamiseen suositellaan edelleen jo käytössä olevia Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteita.

Riskiryhmien priorisointi on tehty lääketieteellisen riskinarvion perusteella, THL kertoo tiedotteessaan. Listan laatimisessa on kuultu Kansallista rokotusasiantuntijaryhmää (KRAR).

Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Vakavan taudin riskiin vaikuttavat lisäksi tietyt taustasairaudet, joita sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski joutua sairaala- ja tehohoitoon tai menehtyä tautiin.

Kommentoi