Kokoomus syyttää oikeusministeriötä hitaudesta kuntavaalien koronajärjestelyissä – onko eristetyllä oikeus äänestää?

Puoluesihteeri pelkää, että jopa tuhansilta voi mennä oikeus äänestää, jos eristetyt eivät saa äänestää ennakkoäänestyksessä tai varsinaisena vaalipäivänä. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Kuntavaalien koronajärjestelyiden hidas eteneminen ja epäselväksi jääneet yksityiskohdat huolettavat kokoomusta. Puoluesihteeri Kristiina Kokko vaatii oikeusministeriöltä ripeämpää ja luovempaa otetta.

Hänen mukaansa olisi tärkeää saada pikimmiten tietää esimerkiksi se, onko koronatartunnan saaneilla ja eristykseen määrätyillä oikeutta äänestää.

– Onko niin, että eristys menee ohi yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vai ei? hän kysyy.

Hän pelkää, että jopa tuhansilta voi mennä oikeus äänestää, jos eristetyt eivät saa äänestää ennakkoäänestyksessä tai varsinaisena vaalipäivänä.

Niin sanottu kotiäänestys, jossa vaalivirkailija tulee kotiin hakemaan lipukkeeseen äänen, on tulossa mahdolliseksi virallisessa koronakaranteenissa oleville, muttei erityksessä oleville.

Vaalilakia ja tartuntatautilakia tulkitaan oikeusministeriössä (OM) ja Terveyden ja hyvinvointilaitoksessa (THL) niin, että kotiäänestykseen ovat oikeutettuja ne, jotka tartuntatautilääkäri on määrännyt niin sanottuun viralliseen karanteeniin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että tartunnan saaneella, eristykseen määrätyllä ei kuitenkaan olisi mahdollisuutta kotiäänestykseen.

– Eristys perustuu lääketieteelliseen arvioon. Se on niin vakava toimenpide, että sille ei vaan voi äänestämisen osalta mitään, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Hän muistuttaa, että aina on ollut joukko kansalaisia, jotka eivät terveydellisistä syistä johtuen pääse äänestämään.

– Ei tässä sinällään mitään ihmeellistä ja uutta ole, mutta periaatetasolla on aina tietysti ikävää, että tulee tällaisia esteitä.

Kotiäänestys on osa ennakkoäänestystä. Ennakkoäänestys kestää seitsemän päivää, ja vaalipäivä on siitä viiden päivän päästä.

Vaalivirkailijoiden rokottamista harkitaan

Kokoomuksessa ollaan huolissaan myös heistä, jotka asuvat koronatartunnan saaneen kanssa samassa kodissa eivätkä sen vuoksi voi mahdollisesti pyytää kotiäänestystä. Kokko ehdottaa ennakkoäänestysajan pidentämistä, jotta voitaisiin pienentää mahdollisuutta sille, että eristys tai karanteeni sattuu päällekkäin ennakkoäänestyksen kanssa.

Ennakkoäänestysajan pidentäminen ei kuitenkaan Jääskeläisen mukaan tule enää kyseeseen, sillä se edellyttäisi lakimuutoksia, joita ei enää ehditä tehdä. Asiaa pohdittiin jo loppukesällä, mutta silloin tultiin lopputulokseen, ettei pidennys ole tarpeen.

Jääskeläisen mukaan vaalipäivänä karanteeniin määrätyllä saattaa kuitenkin olla mahdollisuus äänestää äänestyspaikan pihalla.

Jotta kotiäänestäminen olisi mahdollisimman turvallista myös sitä toimittaville vaalivirkailijoille, heidän rokottamistaan koronaa vastaan pohditaan parhaillaan.

– On tullut aloitteita monestakin suunnasta, että pitäisikö vaalivirkailijat, ainakin kotiäänestystä toimittavat, rokottaa, joten tätä selvitetään OM:ssä ja THL:ssä, Jääskeläinen kertoo.

Päätökseen vaikuttaa kansallinen rokotusjärjestys, jossa tällaista ei ole otettu huomioon. Kunnat ovat saamassa ohjeistusta äänestyksen turvalliseksi järjestämiseksi OM:ltä ja THL:ltä helmikuun aikana.

Kommentoi