Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Saksa uhkaa lääkeyhtiöitä oikeustoimilla rokotteiden toimitusviivästysten vuoksi, viisi Trumpin puolustusasianajajaa jätti tämän lakitiimin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tutkija: Suomen mittava osallistuminen rauhanturvaoperaatioihin palveli omaa ulkopolitiikkaa ja puolustusta

Suomi osallistui kylmän sodan vuosina YK:n rauhanturvaoperaatioihin paljolti itsekkäistä syistä, arvioi tutkija Jukka Pesu. Hänen mukaansa maine rauhanturvaamisen suurvaltana antoi Suomelle mahdollisuuden nostaa profiiliaan lännessä ja osana Pohjoismaita sekä tarjosi todisteen puolueettomuuspolitiikan onnistumisesta.

Ulkopolitiikan lisäksi aktiivinen rauhanturvaaminen palveli puolustuspolitiikkaa. Pesun mukaan se tarjosi Puolustusvoimille lähes ainoan mahdollisuuden pitää yllä yhteyksiä länteen ja tarkkailla muiden toimintaa.

Pesun mukaan rauhanturvaamisen todellisia puolustuspoliittisia tavoitteita ei haluttu sanoa ääneen. Kylmän sodan jälkeen kriisinhallintaoperaatioiden merkitys Suomen oman puolustuksen kehittämiselle on avoimesti tunnustettu.

Luumäellä tuhoutui tulipalossa talo, jossa voi olla sodanaikaisia ammuksia tai räjähteitä - turvallisuussyistä palopaikkaa ei tule lähestyä

Luumäellä on tuhoutunut tulipalossa talo, jonka sisällä voi olla ammuksia ja räjähteitä, kertoo Etelä-Karjalan pelastuslaitos. Pelastuslaitos ja poliisi eristivät alueen, eikä palopaikkaa tule lähestyä viranomaisten paikalta poistumisen jälkeenkään.

Päivystävän palomestarin mukaan rakennuksessa voi mahdollisesti olla sodanaikaisia räjähteitä. Asiasta ei ole varmistettua tietoa.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen ilmiliekeillä palavasta talosta lauantai-iltana puoli kahdeksan aikoihin. Pelastuslaitoksen yksiköiden saapuessa paikalle ei taloa voitu enää pelastaa. Pelastuslaitos poistui paikalta puolenyön aikoihin.

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Sähköratavaurion korjaukset saataneen tänään valmiiksi

Pääradan sähköratavaurion jäljiltä viimeinenkin eli neljäs raide saataneen käyttöön tänään illalla, arvioi Fintrafficin rataliikennekeskus.

Sähköratavaurio ilmeni perjantaiaamuna Helsingin Malmilla, ja tuolloin Helsingin Oulunkylän ja Vantaan Tikkurilan välisessä junaliikenteessä oli käytössä vain yksi ajokuntoinen raide. Toinen raide saatiin käyttöön myöhemmin perjantaina.

Kolmas raide saatiin avattua liikenteelle eilisiltana, minkä seurauksena lähijunaliikenne pääsi jälleen kulkemaan normaalisti.

Vaurio haittasi myös kaukojunien kulkua.

Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen luvassa edelleen huonoa ajokeliä

Suuressa osassa Suomea saadaan tänään ajella lauantaita paremmassa kelissä. Huonon ajokelin varoitus on annettu ainoastaan Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, jossa luvassa on idästä saapuvia lumisateita.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että lumisateet huonontavat liikennettä aamusta eteenpäin ensin Koillismaan suunnalla. Aamupäivän aikana ne jatkavat matkaa kohti Pohjois-Pohjanmaan länsiosaa.

Maanantaina sateet siirtyvät Keski-Pohjanmaalle. Lauantai-illan ennusteen perusteella ajokelivaroitukseen ei kuitenkaan ole tarvetta.

Saksa uhkaa lääkeyhtiöitä oikeustoimilla koronarokotteiden toimitusviivästysten vuoksi

Saksan hallitus on uhannut lääkeyhtiöitä oikeustoimilla, koska koronarokotteita ei ole onnistuttu toimittamaan Euroopan unioniin aikataulujen mukaisesti.

Saksan talousministeri Peter Altmaier kertoi saksalaislehti Die Weltille, että oikeudellisista seurauksista tulee tehdä päätös, jos lääkeyhtiöt eivät kunnioita sitoumuksiaan. Altmaier painotti Weltille, etteivät yhtiöt voi nostaa toista maata EU:n edelle.

EU:n ja brittiläis-ruotsalaisen lääkejätti AstraZenecan välillä on ollut jännitteitä yhtiön ilmoitettua, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

Unioni on syyttänyt yhtiötä Britannian suosimisesta EU:n kustannuksella. (Lähde: AFP)

Britannia haluaa osaksi Tyynenmeren vapaakauppa-aluetta

Euroopan unionista irtautunut Britannia haluaa osaksi Tyynenmeren vapaakauppa-aluetta. Britannia kertoi lauantaina hakevansa Tyynenmeren kumppanuussopimuksen (CPTPP) jäsenyyttä.

Britannian kauppaministeri Liz Trussin on määrä anoa maanantaina virallisesti Britannian jäsenyyttä vapaakauppa-alueeseen. Kauppaministeriön mukaan Britannian ja Tyynenmeren valtioiden välisten neuvottelujen odotetaan alkavan vielä tänä vuonna.

Yhdentoista valtion allekirjoittama kumppanuussopimus allekirjoitettiin Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan vuonna 2018. Sopimuksessa ovat mukana muun muassa Australia, Kanada, Chile, Japani ja Meksiko. (Lähde: AFP)

Britannia myöntää monivuotisia viisumeja hongkongilaisille erikoispassin omistajille

Britannia alkaa tästä päivästä lähtien myöntää pitkäaikaisia viisumeja maan erikoispassin omistaville hongkongilaisille. Passin omistavat hongkongilaiset voivat muuttaa Britanniaan viideksi vuodeksi ja myöhemmin hakea täyttä kansalaisuutta.

Pitkäaikaisviisumi oli Britannian vastaus Hongkongissa viime kesänä voimaan tulleisiin turvallisuuslakeihin, joiden Britannia katsoi loukkaavan Hongkongin erityishallintoalueen autonomiaa. Britannialla ja Hongkongilla on erityinen suhde, sillä Hongkong oli vuoteen 1997 Britannian hallinnassa.

Britanniassa on arvioitu, että maahan voisi muuttaa seuraavan vuoden aikana jopa yli 150 000 ihmistä Hongkongista. (Lähde: AFP)

Vangitun Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksia kutsuttu jälleen koolle ympäri Venäjää

Venäjällä useissa kaupungeissa on jälleen määrä järjestää mielenosoituksia, joissa vastustetaan valtaapitävien mielivaltaa ja oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemista. Mielenosoitukset ovat kutsuneet koolle Navalnyin tukijat ja liittolaiset.

Mielenosoituksia on kutsuttu koolle aamupäivästä alkaen kymmenissä kaupungeissa eri puolilla Venäjää, esimerkiksi pääkaupungissa Moskovassa ja Pietarissa.

Myös viime viikonloppuna kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltä eri puolilla Venäjää.

Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän vietti kuukausia toipuen myrkytyksestä.

CNN: Viisi Trumpin puolustusasianajajaa on jättänyt ex-presidentin lakitiimin aivan virkasyyteoikeudenkäynnin alla

Viisi Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin puolustusasianajajaa on jättänyt tämän lakitiimin aivan virkasyyteoikeudenkäynnin alla, kertoo uutiskanava CNN. Trumpin virkasyytteen käsitteleminen on määrä aloittaa reilun viikon päästä maan senaatissa.

Uutiskanava kertoo muun muassa eteläcarolinalaisten Butch Bowersin ja Deborah Barbierin jättäneen ex-presidentin lakitiimin. Heidän odotettiin lukeutuvan Trumpin pääasianajajiin virkasyytekäsittelyn aikana. Asiaa tuntevan lähteen mukaan päätös jättäytyä pois on ollut molemminpuolinen kummankin asianajajan kohdalla.

Trumpin neuvonantaja Jason Miller kertoi CNN:lle, ettei lopullista päätöstä puolustusasianajajista ole tehty, mutta päätös on määrä tehdä pikapuolin.