Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Vanhusten huolto, terveyspalvelut ja työllisyys tärkeimmät kuntavaaliteemat

Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus, ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä.

Kuntaliitokset ovat suomalaisten mielestä vähiten tärkein teema. Myös maahanmuuttoa, kulttuuripalveluja sekä kunnallisten palveluiden kilpailuttamista ja ulkoistamista ei pidetä tärkeinä asioina kevään kuntavaaleissa.

Kyselyn mukaan terveyspalvelut, vanhusten huolto, peruskoulut ja kotikunnan talous sijoittuvat kymmenen kärkeen riippumatta puoluetaustasta. Yhteisiä huolenaiheita joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ovat myös työllisyys, lähiympäristön turvallisuus ja koronaepidemian torjunta.

Sote-uudistus on SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien listalla kymmenen tärkeimmän teeman joukossa.

SDP:n kannattajat kokevat keskimääräistä enemmän joukkoliikenteen, terveys-, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä koronaepidemian torjumisen tärkeinä teemoina. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat painottavat myös joukkoliikennettä sekä kirjasto- ja kulttuuripalveluita. Lisäksi heillä nousee esiin ympäristön- ja luonnonsuojelu.

Lasten päivähoito tärkeä keskustan kannattajille

Keskustan kannattajat noteeraavat keskimäärää tärkeämmiksi asioiksi lasten päivähoidon, elinkeinojen kehittämisen, verotuksen, peruskoulun ja vanhusten huollon.

Kokoomuksen kannattajille muita suurempi paino on elinkeinojen kehittämisellä, kotikunnan taloudella, kuntaliitoksilla, kunnallisten palveluiden ulkoistamisella sekä verotuksella. Perussuomalaisille tärkeitä ovat etenkin maahanmuutto, valtion velkaantuminen ja asuinympäristön turvallisuus.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS . Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049 marras-joulukuun vaihteessa. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.