Suomessa 363 uutta koronatartuntaa – kahdessa viikossa liki tuhat tartuntaa enemmän kuin tammikuun alkupuolella

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 491 tartuntaa, mikä on 983 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Pertti Mattila, Iiro-Matti Nieminen, Maiju Ylipiessa / STT

Suomessa on raportoitu 363 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 491 tartuntaa, mikä on 983 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Tartuntojen lisääntyessä myös taudin ilmaantuvuusluku jatkaa kasvuaan. Koko maan ilmaantuvuusluku on liki 79 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Suurin ilmaantuvuusluku on yhä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) lähes 132. Pienin ilmaantuvuus on Itä-Savon sairaanhoitopiirin 15 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Seitsemän uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu seitsemän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 671.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on 126 ihmistä, joista tehohoidossa on 20. Sairaalahoidossa on 12 ihmistä vähemmän kuin eilen.

Uusia koronatestejä noin 7 000

Yhteensä Suomessa on todettu epidemian alusta asti 44 402 koronatartuntaa. Niistä hieman yli puolet eli runsaat 22 000 on kirjattu pääkaupunkisedun kolmessa isossa kaupungissa, Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Helsingissä on todettu nyt lähes 13 000 koronatartuntaa.

Suomessa tehtyjen koronatestien määrä kasvoi vuorokaudessa hieman yli 7 000:lla. Testejä on tehty lähes 2,8 miljoonaa.

Koronarokotteen saanut runsaat 137 000 ihmistä

THL:n mukaan koronavirusrokotteen on saanut Suomessa yhteensä 137 551 ihmistä..

Rokotteen saaneita on noin 9 800 enemmän kuin eilen.

Toisen rokoteannoksen on saanut tähän mennessä 14 239 ihmistä koko Suomessa.

Määrällisesti eniten rokotteita on annettu Husin alueella, jossa ainakin yhden rokoteannoksen on saanut lähes 36 000 ihmistä. Pirkanmaalla rokotettuja on lähes 18 000 ja Varsinais-Suomessa noin 13 500.

Ikäryhmistä eniten on rokotettu 50–59-vuotiaita sekä 80–89-vuotiaita. Molemmissa ryhmissä rokotteen on saanut noin 24 500 ihmistä.

Kaikkiaan rokoteannoksia on annettu 151 790.

Jyväskylässä laaja tartuntaketju opiskelijoiden illanvietosta

Jyväskylässä on todettu maanantaista tähän päivään saakka yhteensä 155 koronatartuntaa. Karanteenissa on yli tuhat ihmistä, kaupunki kertoo.

Enemmistö tartunnoista on lähtöisin opiskelijoiden illanvietosta ravintolassa Jyväskylässä viime viikon torstaina. Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan Jyväskylän Heidi’s Bier Barissa vieraili viime viikon torstaina noin 150 asiakasta. Suurin osa heistä oli vaihto-opiskelijoita tai kansainvälisten tutkinto-ohjelmien opiskelijoita. Tartuntaketjujen muuntovirusnäytteet valmistuvat alkuviikon aikana, kaupunki tiedottaa.

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän tämänpäiväisessä kokouksessa todettiin, että vaikka Jyväskylän tartuntamäärät ovat nousseet ennätyskorkealle, lukemia selittää ennen kaikkea yksittäinen ravintola-altistuminen ja sitä seuranneet tartunnat.

Johtoryhmä totesi, että Jyväskylässä on jo otettu käyttöön lähes leviämisvaiheen suositukset ja rajoitukset, vaikka kaupunki on yhä koronan kiihtymisvaiheessa.

Jyväskylä päätti siirtää kansalaisopiston kurssit pääosin etäopetukseksi. Sen sijaan alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta sekä kirjastojen ja museoiden toiminta saa jatkua.

Kaupungin tartuntatautilääkärin Ilkka Käsmän mukaan tartunnat ja altistumiset tapahtuivat pitkälti opiskelijapiireissä.

– Lasten harrastustoiminnan sulkeminen tuntuisi ylimitoitetulta toimenpiteeltä suhteessa siihen, missä tiedämme nyt tautia ilmenevän, Käsmä sanoi tiedotteen mukaan.

Kommentoi