Trump ja hänet jo kertaalleen hylännyt republikaanijohtaja pohtivat, miten saisivat edustajainhuoneen ensi vaaleissa republikaaneille

Yhdysvalloissa ex-presidentti Donald Trump ja edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy keskustelivat torstaina puolueen tulevaisuudesta ja suunnittelivat vallan ottamista edustajainhuoneessa seuraavissa vaaleissa.

Republikaanien saaminen takaisin edustajainhuoneen puikkoihin vuoden 2022 vaaleissa oli torstaisen tapaamisen pääasiallinen aihe. Asia selviää Trumpiin yhdistetyn poliittisen Save America -komitean tapaamisesta julkaisemasta otteesta.

– Presidentti Trumpin suosio ei ole koskaan ollut vahvempi kuin se on tänä päivänä, ja hänen hyväksyntänsä tarkoittaa enemmän kuin ehkä yksikään hyväksyntä koskaan, tiedotteessa sanottiin.

Trump ja McCarthy kohtasivat Floridan Palm Beachilla Trumpin omistamalla Mar-a-Lago-kartanolla, jonne tämä lähti jätettyään Valkoisen talon aiemmin tässä kuussa.

– Tänään presidentti Trump sitoutui auttamaan saamaan republikaanit valituksi edustajainhuoneeseen ja senaattiin vuonna 2022, McCarthy sanoi omassa tiedotteessaan.

CNN: McCarthya oli varoiteltu ennen tapaamista

Vanhojen liittolaisten välit ovat olleet viime aikoina kivikkoiset. McCarthy tuki aiemmin Trumpia hänen esittäessään perättömiä väitteitä vaalivilpistä, mutta otti tähän etäisyyttä sen jälkeen, kun ex-presidentin syytettiin yllyttäneen kannattajiaan hyökkäämään kongressitaloon loppiaisena. McCarthy julisti tuolloin nykyisen presidentin Joe Bidenin voittaneen marraskuiset vaalit ja sanoi Trumpin olleen vastuussa kongressin mellakoinnista.

Torstaihin mennessä kaksikko kuitenkin esiintyi palatsin sisätiloja muistuttavassa huoneessa otetussa kuvassa leveät virneet kasvoillaan. Torstaisesta tapaamisesta julkaisemassaan tiedotteessa McCarthy painotti yhtenäisen konservatiivisen liikkeen vahvistavan kansalaisten siteitä ja ylläpitävän vapauksia, joiden päälle maa perustettiin.

Tiedotteessaan hän hyökkäsi myös demokraatteja vastaan muun muassa Trumpin virkasyytteeseen asettamisesta ja kuvaili tämän olevan nykyisellään yksityinen kansalainen. Lisäksi hän sanoi uutiskanava CNN :n mukaan demokraattien pyrkivän jakamaan kansaa "tuhoamalla" työväenluokan töitä energia-alalla. CNN:n mukaan McCarthy oli ollut myös keräämässä rahoitusta Floridassa.

Uutiskanava oli kertonut aiemmin torstaina lähteisiinsä pohjaten, että McCarthya oli varoiteltu tapaamisen alla, ettei tämän kannattaisi kohdata Trumpia. Yhden lähteen mukaan eleen uskottiin saavan McCarthyn näyttämään heikolta.

Toisen lähteen mukaan puolestaan McCarthylle olisi sanottu, että hän vaikuttaisi matelevan takaisin Trumpin luokse ja tämä etäännyttäisi häntä entisestään valtavirran tukijoista, jotka haluavat jättää Trumpin

Republikaanit ovat osoittaneet tukea ex-presidentille

On ollut epäselvää, miten paljon painoarvoa Trumpilla enää jatkossa on republikaanipuolueen sisällä kautensa jälkeen. Edustajainhuone asetti ex-presidentin kongressitalon hyökkäyksen vuoksi virkasyytteeseen. Asiasta tekee lopullisen ratkaisun senaatti.

Trump on ensimmäinen presidentti, joka on asetettu kautensa aikana kahdesti virkasyytteeseen. Edellisen virkasyytteen yhteydessä tuolloin republikaanijohtoinen senaatti ratkaisi kuitenkin Trumpin viraltapanoa vastaan.

Tuoreeltaan useat republikaanit ovat kuitenkin antaneet ymmärtää, että he aikovat pysyä miljardöörin vaikutuspiirissä tai eivät ainakaan polta julkisesti siltoja ex-presidentin osalta. Kannatuskyselyt ovat osoittaneet puolueen sisältä löytyvän vahvaa kannatusta Trumpille.

Entinen republikaanien kongressiedustaja Carlos Curbelo kertoi MSNBC-uutiskanavalle, että puolueen sisällä on kaksi siipeä. Osa republikaaneista haluaa eroon Trumpista, mutta toiset haluavat puhdistaa puolueen niistä, jotka ovat vastustaneet presidenttiä, hän totesi.

Curbelo painotti Trumpin siiven olevan tällä hetkellä vallitseva.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut