Perussuomalaiset julkisti kuntavaaliohjelmansa – puolue vastustaa velanottoa ja veronkorotuksia ja leikkaisi isoista rakennusinvestoinneista

Perussuomalaiset kertoi kuntavaaliohjelmastaan, kuvassa puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Sanna Nikula, Ilkka Hemmilä / STT

Perussuomalaiset lähtee kuntavaaleihin myös kaatamaan maan hallitusta. Puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan mahdollisen vaalitappion jälkeen keskusta todennäköisesti lähtisi hallituksesta.

– Kun keskusta lähtee, lähtee myös hallitus, arvioi Halla-aho puhuessaan puolueen vaaliohjelman julkaisutilaisuudessa maanantaina.

Puheensa jälkeen Halla-aho luonnehti tavoitetta hallituksen kaatamisesta lähinnä analyysiksi vallitsevasta tilanteesta.

– Joka ainoa puolue, myös hallituspuolueet, tulkitsevat hyvän vaalituloksen luottamuslauseeksi nimenomaan sille politiikalle, jota ne valtakunnan politiikassa tekevät, hän perusteli.

Perussuomalaiset pyrkii saamaan listoilleen 6 000–6 500 ehdokasta, joiden avulla se tavoittelee Suomen suurimman kuntavaalipuolueen asemaa.

– Siihen on tällä hetkellä ihan rehelliset mahdollisuudet päästä, sanoi puoluesihteeri Simo Grönroos tilaisuudessa.

Haastetta pienillä paikkakunnilla

Halla-ahon mukaan ehdokasasettelun tilanne on varsin hyvä suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa.

– Meillä on nyt useita keskikokoisia kaupunkeja, joissa listat ovat käytännössä jo täynnä. Tilanne on ratkaisevasti parempi kuin aiemmissa vaaleissa.

Suurimpia haasteita puolueella on saada ehdokkaita pienillä paikkakunnilla. Halla-aho iloitsee kuitenkin ruotsinkielisen Pohjanmaan tilanteesta, jossa perussuomalaiset on hänen mukaansa saamassa enemmän ehdokkaita kuin koskaan aiemmin.

Halla-aho on ehdolla myös Helsingin pormestariksi. Hän ei halunnut vastata Hufvudstadsbladetin kysymykseen, miten sovittaisi yhteen maan pääkaupungin pormestarin ja muun muassa viljelijöiden kannattaman perussuomalaisten puheenjohtajan tehtävät.

– Ehdottaisin, että käydään nyt nämä kuntavaalit ensin ja pohditaan sitten, minkälaisia johtopäätöksiä on syytä tehdä niiden tulosten pohjalta.

Perussuomalaiset ei halua ulkomaisia marjanpoimijoita Suomeen

Kuntavaaliohjelmassaan perussuomalaiset vastustaa veronkorotuksia ja velanottoa. Puolueen mukaan ”toissijaisista, turhista ja vahingollisista menoista on leikattava ensin".

Kuntavaaliohjelma ei kerro suoraan, mitä kuntien lakisääteisistä tehtävistä tulisi leikata. Sen sijaan puolue kertoo vastustavansa suhteettoman suuria ilmastotoimia, ylimitoitettuja rakennusinvestointeja, kuten kunnantaloja, pikaraitioteitä tai konserttitaloja, sekä turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten ottamista kuntiin.

Puoluesihteeri Grönroos painotti perussuomalaisten haluavan lopettaa myös halpatyövoiman saapumisen ulkomailta Suomeen muun muassa maatiloille marjanpoimijoiksi.

Puolue ajaa myös laittomasti maassa oleville annettavien palveluiden lopettamista sekä maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin tukemisen poistoa.

Halla-aho evästää perussuomalaisten kannattajia, etteivät he käyttäisi epäasiallisia ja laittomia keinoja vaalikampanjoinnissa.

– Paitsi että ne ovat väärin, ne eivät myöskään edistä mitään tavoitteita.

Samalla tavalla hän sanoo toivovansa muiden puoluejohtajien evästävän omia kannattajiaan.

Kommentoi