Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Saimaannorpan suojelemiseksi luotua kalastusrajoitusaluetta ehdotetaan laajennettavaksi

Saimaannorpan suojelemista varten luotua kalastusrajoitusaluetta ehdotetaan laajennettavaksi. Saimaannorpan suojelutoimia pohtinut työryhmä esittää, että nykyistä 2 770 neliökilometrin rajoitusaluetta laajennettaisiin yhteensä noin 3 000 neliökilometrin yhtenäiseksi alueeksi.

Laajennusehdotus perustuu tiedossa oleviin saimaannorppien pesiin.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä luovutti torstaina loppuraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.).

Rajoitukset ulottuisivat jatkossa myös muun muassa Puruveden eteläosiin, Rantasalmen ja Joroisten Haapaselälle, Luonterin ja Lietveden välille Hepovirtaan, Kuparonvirtaan ja Linnunpäänselälle sekä Paasselän eteläosiin.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti Saimaannorppa ja kalastus -työryhmän toissa vuoden lokakuussa.

"Suojelutyötä on jatkettava"

Tällä hetkellä voimassa olevat kalastusrajoitukset ovat auttaneet kohentamaan saimaannorppakantaa, joka on kasvanut 2000-luvulla noin 240 yksilöstä noin 420–430 yksilöön.

Saimaannorpan suojelustrategian välitavoitteena oli, että norppakanta kasvaa 400 norppaan vuoteen 2025 mennessä. Tämä tavoite saavutettiin vuonna 2019 eli kuusi vuotta etuajassa. Saimaannorppa on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen laji, joten suojelutyötä on työryhmän mukaan tärkeää jatkaa.

Työryhmä pyrki työssään sovittamaan yhteen saimaannorpan suojelun ja kalastuksen Saimaalla. Saimaan alue tuottaa kolmanneksen Suomen sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliin arvosta. Lisäksi vapaa-ajankalastusta harrastaa Saimaalla arviolta 49 000 ihmistä.

Valtioneuvoston asetus Saimaan kalastusrajoituksista tuli voimaan huhtikuussa 2016, ja se on voimassa tämän vuoden huhtikuuhun asti. Valtioneuvosto antaa uuden asetuksen kalastusrajoituksista ennen huhtikuun alkua.

Eriäviä mielipiteitä

Ympäristöjärjestö WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto SLL, Saimaan Norppaklubi ja Itä-Suomen yliopiston saimaannorppatutkimus jättivät eriävän mielipiteen työryhmän loppuraporttiin. Järjestöjen ja yliopiston yhteisen kannanoton mukaan raportissa esitetyt toimet eivät turvaa riittävästi erittäin uhanalaisen saimaannorpan kannan kasvua.

WWF, SLL, Saimaan Norppaklubi ja Itä-Suomen yliopisto esittävät muun muassa, että verkkokalastuskiellon tulisi jatkua rajoitusalueella heinäkuun loppuun nykyisen kesäkuun lopun sijasta. Päättyvällä viisivuotisjaksolla puolet havaitusta saimaannorppien kalanpyydyskuolleisuudesta tapahtui nimenomaan heinäkuussa.

Toinen keskeinen epäkohta esityksessä järjestöjen ja Itä-Suomen yliopiston mukaan on se, että esitys sallisi edelleen muikkuverkkojen käytön verkkokiellon aikana.

– Kaikki kalaverkot, myös muikkuverkot, ovat vaarallisia norpille. Niinpä esitämme, että myös muikkuverkot kielletään verkkokiellon aikana, SLL:n saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen sanoo tiedotteessa.