Yhdysvalloissa on laitettu sivuun 12 kansalliskaartin jäsentä, joiden on ollut määrä turvata Joe Bidenin keskiviikkoisia virkaanastujaisia.
Asiasta kertoo maan puolustusministeriö, jonka mukaan osassa tapauksia on kyse ääriajattelusta.
Kansalliskaartin komentajan Daniel Hokansonin mukaan kaksi palveluksesta poistetuista oli esittänyt asiattomia kommentteja. Kaksikko lähetettiin hänen mukaansa kotiin, mutta Hokanson ei suostunut kuvailemaan asiattomaksi katsottuja kommentteja tarkemmin.
Kaksikko poistettiin Hokansonin mukaan vahvuudesta varovaisuuden vuoksi.
Myöskään loppujen osalta ei palveluksesta poistamista selitetty sen kummemmin. Loppujen kymmenen kohdalla päätös ei puolustusministeriön edustajan Jonathan Hoffmanin mukaan liity kongressitalon toissaviikon valtausyritykseen tai huoliin ääriajattelusta.
Myös liittovaltion poliisi FBI on selvittänyt virkaanastujaisten alla, onko tällä viikolla Washingtonia turvaavien jopa 25 000 kaartilaisen joukossa ääriajattelua tukevia ihmisiä.
– Haluamme varmistaa, että meillä on turvallisuuskuplassa oikeat ihmiset, Washingtonin kansalliskaartin johtaja William Walker kertoi uutiskanava Fox Newsille maanantaina.
Toissaviikkoisen kongressitalon valtausyrityksen jälkeen Yhdysvalloissa on ollut huolta siitä, että hyökkäykseen osallistuneilla äärioikeiston edustajilla on ollut liittolaisia Yhdysvaltain asevoimissa.
Väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajajoukko tunkeutui Washingtonin kongressitaloon loppiaisena. Mellakan seurauksena kuoli viisi ihmistä.
Puolustusministeriehdokas kitkisi ääriajattelun asevoimista
Biden vannoo virkavalansa tänään Washingtonissa kongressirakennuksen portailla puoliltapäivin paikallista aikaa eli Suomen aikaa kello 19.
Koronavirusepidemian ja turvallisuusuhkien takia virkaanastujaisiin ei päästetä ollenkaan yleisöä, vaan tapahtumaa seuraa paikan päällä noin tuhat kutsuvierasta. Seremonia on historiallinen myös sen vuoksi, ettei väistyvä presidentti Trump osallistu tilaisuuteen.
Bidenin ehdokas maan tulevaksi puolustusministeriksi vannoi tiistaina kitkevänsä ääriajatuksia tukevat asevoimien riveistä. Lloyd Austin kommentoi asiaa sen jälkeen, kun asevoimien jäseniä oli osallistunut siviilivaatteissa kongressitalon hyökkäykseen.
Austin kertoi, ettei rasisteja tai ääriajattelua tukevaa käyttäytymistä voida hyväksyä Yhdysvaltain asevoimissa.
Mikäli senaatti vahvistaa Austinin nimityksen, on hänestä tulossa Yhdysvaltain historian ensimmäinen musta puolustusministeri. Austin kommentoi asiaa Yhdysvaltain senaatin asevoimia valvovan komitean (SASC) kuulemisessa.
– Puolustusministeriön tehtävä on turvata Amerikka vihollisiltamme. Mutta emme voi tehdä niin, jos osa niistä vihollisista on meidän omissa riveissämme, Austin sanoi.