Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Boeingin turmakonemalli pääsemässä EU:n lentokiellosta ensi viikolla

EU:n lentoturvallisuusvirasto EASA aikoo antaa Boeingin lentokiellossa olleelle 737 Max -konemallille lentoluvan ensi viikolla. Konemalli joutui lentokieltoon lähes kaksi vuotta sitten, maaliskuussa 2019. EASAn johtaja Patrick Ky sanoi saksalaisille ilmailutoimittajille, että Boeing on tehnyt siltä vaaditut korjaukset.

Konemallin kahdessa onnettomuudessa vuosina 2018 ja 2019 kuoli yhteensä 346 ihmistä. Tutkijoiden mukaan keskeinen syy koneiden putoamiseen oli sakkauksenestojärjestelmä MCAS:in virheellinen toiminta.

Suomalaisille lentoyhtiöille ei ole rekisteröity yhtään Boeingin 737 Max -konetta. Traficomin mukaan koneella tullaan kuitenkin varmasti lentämään Suomeen, kunhan luvat ja lentäjien koulutukset on saatu kuntoon.

Yhdysvaltojen lentoturvallisuusviranomainen myönsi koneelle lentoluvan marraskuussa. EASAn lupa merkitsee, että lentoyhtiöt voivat alkaa taas käyttää konetta Euroopan liikenteessä. Brasilia myönsi luvan jo aiemmin, ja Kanadan hyväksyntää odotetaan tällä viikolla.

Vakava kriisi yhtiölle

Boeingille koneen lentokielto yhdistettynä koronakriisiin on merkinnyt suuria vaikeuksia. Yli 650 konetilausta peruttiin turmien ja lentokieltojen seurauksena. Yhtiö on vähentänyt kymmeniä tuhansia työpaikkoja ja järjestellyt johtoaan uudelleen.

737 Max -koneen oli määrä olla Boeingin energiatehokas lippulaiva tiukasti kilpailluilla kapearunkokoneiden markkinoilla. Boeingin pääkilpailija Airbus kauppaa lentoyhtiöille lyhyille ja keskipitkille reiteille A320-mallisarjaansa.

Boeingin uusi toimitusjohtaja David Calhoun myönsi aiemmin tässä kuussa, että Boeing ei noudattanut omia arvojaan ja odotuksiaan. Yhtiö on luvannut maksaa 2,5 miljardin dollarin (2,1 miljardin euron) vahingonkorvaukset sopiakseen oikeusjutun, jossa sitä syytettiin viranomaisten harhaanjohtamisesta.

Yhtiö toivoo, että tästä vuodesta muodostuisi käänne pitkän alhon jälkeen, kunhan lentomatkustaminen pääsee koronakriisin hellittäessä jälleen vauhtiin.

Viime vuonna Boeing toimitti vain 157 lentokonetta. Pudotusta edellisvuoteen oli lähes 60 prosenttia. Myönteinen merkki yhtiölle oli se, että irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair tilasi joulukuussa 75 kappaletta 737 Max -konetta. Kyseessä oli ensimmäinen suurempi tilaus lentokiellon voimaantulon jälkeen.