Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijapaneeli: WHO ja Kiina olisivat voineet toimia nopeammin pandemian alussa

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO ja Kiina olisivat voineet toimia nopeammin, kun uusi koronavirus ja sen aiheuttama covid-19-tauti havaittiin, kertoi WHO:n riippumaton IPPR-tutkijapaneeli maanantaina.

IPPR:n mukaan pandemian alkuvaiheesta kerätyt tiedot osoittavat, että mahdollisuuksia nopeampaan toimintaan olisi ollut.

Pandemian katsotaan alkaneen runsas vuosi sitten Wuhanista Kiinasta. Paneelin mukaan Kiina olisi voinut toimia aikaisemmin ja tehokkaammin niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla.

Paneelin mukaan WHO itse viivytteli tammikuun loppupuolelle viime vuonna ennen kuin kutsui hätäkomiteansa koolle. Tästäkin kului vielä viikko ennen kuin WHO julisti uuden koronaviruksen vuoksi korkeimman hätätilansa.

WHO:n pääjohtaja puolestaan tuomitsi kovin sanoin maailman rikkaat maat, jotka pyrkivät haalimaan itselleen mahdollisimman paljon koronarokotteita köyhien maiden nenän edestä.

– Minun täytyy puhua suoraan. Maailma on katastrofaalisen moraalisen epäonnistumisen partaalla. Tämän epäonnistumisen hinta maksetaan ihmishenkien ja toimeentulon menetyksinä köyhimmissä maissa, Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi WHO:n kokouksen alkajaisiksi Genevessä.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että rokotevalmistajat ovat kiirehtineet saamaan tuotteilleen käyttölupia hyvät katteet takaavista rikkaista maista sen sijaan, että yhtiöt olisivat toimittaneet tutkimusaineistojaan WHO:lle rokotteiden maailmanlaajuista käyttöönottoa varten.

Saksan koronatartunnat ja -kuolemat alimmalla tasolla pitkään aikaan

Saksassa on rekisteröity vuorokauden kuluessa reilut 7 100 uutta koronavirustapausta, kertoo muun muassa Bild -lehti. Tartuntoja seuraavan Robert Koch -instituutin mukaan päiväkohtainen luku ei ole ollut näin alhaalla sitten lokakuun loppupuolen.

Uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjä kuolemantapauksia kirjattiin vuorokaudessa 214. Sekin on alhaisin luku sitten joulukuun puolivälin.

Vielä viime viikon torstaina Saksassa rekisteröitiin ennätysmäärä eli 1 244 uutta koronakuolemaa vuorokaudessa.

Italiassa 108-vuotias sai koronarokotteen

Italialaisesta 108-vuotiaasta hoivakodin asukkaasta Fatima Negrinistä tuli maanantaina yksi vanhimmista koronarokotteen saaneista ihmisistä maailmassa.

Negrini on ollut otsikoissa aikaisemminkin, sillä hän sai viime vuonna koronvirustartunnan ja selvisi siitä.

– Rokotus toi hänelle ja henkilökunnallemme paljon iloa ja toivoa siitä, että tämä on ensimmäinen askel kohti paluuta rauhalliseen jokapäiväiseen elämään hoitokodissamme, sanoi Milanossa sijaitsevan Anni Azzurri San Faustinon hoitokodin edustaja Matteo Tessarollo.

Maanantaina rokotuksen sai Roomassa myös holokaustista selvinnyt 90-vuotias Sami Modiano. Keskustavasemmistolaisen demokraattisen puolueen johtaja Nicola Zingaretti jakoi Modianon rokotuskuvan Twitter-tilillään ja sanoi sen tuovan uskoa ja toivoa kaikille.