Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO:n pääjohtaja koronarokotteista: "Katastrofaalinen moraalinen epäonnistuminen" uhkaa maailmaa

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja tuomitsee kovin sanoin maailman rikkaat maat, jotka pyrkivät haalimaan itselleen mahdollisimman paljon koronarokotteita köyhien maiden nenän edestä.

– Minun täytyy puhua suoraan. Maailma on katastrofaalisen moraalisen epäonnistumisen partaalla. Tämän epäonnistumisen hinta maksetaan ihmishenkien ja toimeentulon menetyksinä köyhimmissä maissa, Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi WHO:n kokouksen alkajaisiksi Genevessä.

Hänen mukaansa tilannetta pahentaa se, että rokotevalmistajat ovat kiirehtineet saamaan tuotteilleen käyttölupia hyvät katteet takaavista rikkaista maista sen sijaan, että yhtiöt olisivat toimittaneet tutkimusaineistojaan WHO:lle rokotteiden maailmanlaajuista käyttöönottoa varten.

Tedrosin mukaan monet maat ovat myös pyrkineet etuilemaan jonossa ja varmistamaan itselleen rokoteannoksia kahdenvälisillä sopimuksilla valmistajien kanssa. Tämä on johtanut hänen mukaansa muun muassa hintojen nousemiseen.

WHO:n pääjohtajan mukaan tällainen minä ensin -asenne jättää maailman köyhimmät ja haavoittuvimmat ihmiset pulaan, mutta on myös petollista rikkaiden maiden itsensä kannalta.

– Loppujen lopuksi nämä toimet vain pidentävä pandemiaa, sen hillitsemiseksi tarvittavia rajoitustoimia sekä inhimillistä ja taloudellista kärsimystä, Tedros varoitti.

Latvia lisää venäjänkielistä valistusta koronarokotepelkojen voittamiseksi

Latvia aikoo lisätä venäjänkielistä tiedottamista koronarokotteiden turvallisuudesta. Terveysministeri Daniels Pavlutsin mukaan venäjänkielisessä mediassa levitetään rokotteista paljon väärää tietoa.

Ministerin mukaan tilanne on hyvin huolestuttava maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Daugavpilsissä, missä enemmistö asukaista on venäjänkielisiä. Alueen sairaalassa vain 10 prosenttia hoitohenkilökunnasta oli ilmoittautunut viime viikolla koronarokotukseen.

Latvian koronatartuntatilanne on pahin maan venäjänkielisillä alueilla.

Saksan koronatartunnat ja -kuolemat alimmalla tasolla pitkään aikaan

Saksassa on rekisteröity vuorokauden kuluessa reilut 7 100 uutta koronavirustapausta, kertoo muun muassa Bild -lehti. Tartuntoja seuraavan Robert Koch -instituutin mukaan päiväkohtainen luku ei ole ollut näin alhaalla sitten lokakuun loppupuolen.

Uusia koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjä kuolemantapauksia kirjattiin vuorokaudessa 214. Sekin on alhaisin luku sitten joulukuun puolivälin.

Vielä viime viikon torstaina Saksassa rekisteröitiin ennätysmäärä eli 1 244 uutta koronakuolemaa vuorokaudessa.

Liittokansleri Angela Merkelin on määrä neuvotella osavaltioiden pääministereiden kanssa huomenna Saksan koronarajoitusten mahdollisesta kiristämisestä.

Australian rajat voivat pysyä kiinni matkailijoilta tämänkin vuoden

Australian rajat tuskin aukeavat matkailijoille vielä tänä vuonna, sanoo maan koronaviruspolitiikan johtava asiantuntija Brendan Murphy. Murphyn mukaan matkailijarajoitukset jatkunevat ainakin jossain muodossa, vaikka rokotukset etenisivät nopeasti.

Australia otti käyttöön maaliskuussa poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset. Maahan päästetään viikoittain vain rajoitettu määrä kansalaisia ja heidän perheenjäseniään. Palaajien on myös maksettava reilut 2 000 euroa asuessaan karanteenissa hotellissa.

Tiukan linjan vuoksi kymmenettuhannet australialaiset ovat jumissa ulkomailla.

Noin 25 miljoonan asukkaan maassa on todettu vain reilut 28 700 koronatartuntaa, mikä on vähemmän kuin Suomessa.